21 kurumdan Erdoğan’a Irak çağrısı: Ticari engelleri kaldırın

Doğu ve Güneydoğu Oda/Borsa AKP’den Erdoğan’a Irak Ticareti Çağrısı

Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinde faaliyet gösteren 21 Oda/Borsa, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a Irak sınırındaki ticaret engellerine son verilmesi çağrısında bulundu.

Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani bugün Türkiye’ye geliyor. Sudani’nin ziyareti öncesinde Doğu ve Güneydoğu iş dünyasından, Irak ile ticaretin önündeki engellerin kaldırılması yönünde bir talep geldi.

21 oda ve borsa yazılı bir açıklama yaparak şunları belirtti:

“Bizler, bölge Oda/Borsa temsilcileri olarak, yıllardır Irak ile ticaretin omurgasını oluşturan iş insanlarıyız. Savaş, ambargo, kriz ve pandemi dönemlerinde dahi Irak’a, özellikle temel gıda maddeleri başta olmak üzere, kesintisiz ticaretimizi sürdürdük. Ancak bugün, ne yazık ki “Irak ile ticaretimizi nasıl artırırız?” sorusunu tartışmak yerine, mevcut ticaretimizi nasıl sürdürebiliriz kaygısı içerisindeyiz”

Ekonomim’in aktardığına göre açıklamada “Sayın Cumhurbaşkanım, özetlediğimiz sorunlar, sadece ticaretimizin gelişmesini değil, mevcut ticari ilişkimizin sürdürülebilirliğini bile tehdit eder hale gelmiştir.” denildi.

IRAK İLE TİCARETTE YAŞANAN SORUNLAR

Oda ve borsalar, ticareti zorlaştıran sorunları şu şekilde sıraladı:

“1- IKBY ve merkezi hükümet arasındaki anlaşmazlıklar

Irak, merkezi hükümeti ile IKBY arasındaki yetki karmaşası, Türk ihracatçılarını ve taşıyıcılarını olumsuz etkilemektedir. Musul girişinde kurulan kontrol noktası, yalnızca Türkiye’den gelen mallara uygulanmaktadır.

2- Vergi ve masrafların yarattığı rekabet eşitsizliği

İbrahim Halil Sınır Kapısı’nda tüm vergiler ve prosedürler uygulanırken, İran-Irak sınır kapılarında kurallar esnetilmektedir. Bu durum, fazladan ödenen vergiler ve masraflar sebebiyle ciddi bir rekabet dezavantajı yaratmaktadır.

3- Vergi yükleri ve yerel üretimi koruma uygulamaları

Bazı ürünlere yönelik yüksek vergi uygulamaları sadece İbrahim Halil Sınır Kapısı’nda uygulanmakta, diğer sınır kapılarında ise muafiyet sağlanmaktadır. Bu durum, Türk ürünlerine karşı bir korunma mekanizması oluşturmakta ve eşit rekabet koşullarını ortadan kaldırmaktadır.

4- Transit taşımacılığın önündeki engeller

Irak, TIR sistemine taraf olmasına rağmen, ülke içinden transit geçiş hakkı uygulamada tanınmamaktadır. Dünya genelinde kendi araçlarımızla taşıma yapabilirken, Irak topraklarında bu imkandan yoksunuz.

5- Şoför vize sorunu, lojistik süreçlerin gecikmesi

İbrahim Halil Gümrük Kapısı’nda Irak vizesi alınamıyor olması, lojistik süreçleri geciktirmekte ve operasyonel zorluklara neden olmaktadır”

Açıklamaya imza atan kurumlar şunlardır: Adıyaman, Şırnak, Batman, Tunceli, Cizre, Van, Diyarbakır, Yüksekova, Erciş, Hakkari, Kızıltepe, Mardin, Nusaybin, Muş ve Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odaları ve Ticaret Borsaları.

Related Posts

VİOP’ta BIST 30 fırtınası: Neler oluyor? (9 Mayıs 2025)

Dün alış ağırlıklı bir seyir izleyen haziran vadeli endeks kontratı, normal seansı yaklaşık yüzde 2,2 artışla 10.620,00 puandan tamamladı. Endeks kontratı, akşam seansında yükselişini sürdürerek 10.625,00 puana çıktı. Haziran vadeli endeks kontratı …

Doğum borçlanması var ama herkese yok: İşte gözden kaçan detaylar!

Merhaba Kıymetli Okuyucularım, sizlerde tarafıma sorularınızı [email protected] e-posta adresime iletebilirsiniz. Kadın çalışıyor, üretiyor, emek veriyor. Sonra bir gün anne oluyor. Anne olmakla birlikte iş hayatından bir süreliğine kopuyor …

Dolar kımıldadı!

Döviz kurlarındaki hareketlilik yatırımcılar ve alım-satım yapacaklar tarafından merak ediliyor. İç ve dış piyasaya hakim olmak için yakından takip edilen döviz kurlarında son durum ne? Güncel dolar – euro fiyatları ne kadar? Dolar TL karşısında uzun …

Türk Ticaret Bankası yeniden faaliyette

Türk Ticaret Bankası, yenilenen yapısıyla tekrar faaliyete geçti. Türk Ticaret Bankası’ndan yapılan açıklamaya göre, 112 yıllık tarihiyle ilk özel sermayeli milli banka olma özelliğini taşıyan bankanın, yenilenen yapısıyla faaliyete geçmesi dolayısıyla Türkiye İhracatçılar Meclisinde (TİM) tanıtım toplantısı düzenlendi.

Google’dan kritik sorulara yanıt yok

Meclis Dijital Mecralar Komisyonu, algoritma değişiklikleri nedeniyle yoğun eleştiriler alan Google temsilcilerini dinledi. Komisyon üyelerinin eleştiri ve soruları büyük ölçüde yanıtsız kalırken Google temsilcileri “Herhangi web sitesini öne çıkarma ya da geriye düşürme gibi bir amacımız yok. Manipülasyon imkansız, kendi ayağımıza sıkmış oluruz” görüşünü dile getirdi.

Boş şeylerle tıka basa dolu!

Hepimizin elinin altındaki dijital belleklerin belli bir kapasitesi var, o kapasitenin izin verdiği ölçüde veri depolayabiliyorlar. İnsan belleği de bundan farklı değil; bizim de belleklerimizin bir sınırı, bir dolma noktası var. Saklamaya değer şeyleri belleğimize kabul etmek, değmeyenleri geri çevirmek bu yüzden önemli. Aksi halde önemsiz şeyler önemlilere ayırmamız gereken yerleri dolduruyor ve belki de hayati bilgilerden, tecrübelerden, hatıralardan mahrum bırakıyor. Bir önceki günümüzün seyrini

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir