4.500 yıl önce gömülen Perulu kadının gizemi: Saçları bile duruyor!

Peru’da Binlerce Yıllık Bir Mezar Keşfedildi

Arkeologlar, Peru’nun Lima bölgesindeki antik bir balıkçı kasabasında, seçkin bir kadına ait olduğu düşünülen bir mezarı ortaya çıkardı. Kadının cildi, saçı ve tırnakları korunmuştu ve bu durum, keşfin Peru arkeolojik kayıtlarında kolay görülmeyen, nadir bir keşif olması anlamına geliyordu.

Mezar, MÖ 3000 ila 1800’e dayanan ve bazı uzmanların Amerika’daki en eski medeniyet olduğunu düşündüğü az bilinen bir toplum olan Caral medeniyeti tarafından binlerce yıl önce kullanılmış Áspero arkeolojik alanında keşfedildi. Mezardaki kadının öldüğünde 20 ila 35 yaşları arasında olduğu düşünülüyor ve vücudu özenle karmaşık bir malzeme ağıyla sarılmış halde bulundu.

Kefeninde pamuklu kumaşlar, hasır paspaslar ve And Dağları’ndaki en eski tüy sanatı örneklerinden biri olan makav tüyleriyle işlenmiş bir panel vardı ve hepsi bitki lifleri demetleri üzerine bir ağ şeklinde hassas bir şekilde yerleştirilmişti. Bu da kadının bölgenin soylularından biri olduğunu gösteriyor. Ayrıca, gösterişli bir başlık da giymişti ve tüm bunlar 4.500 yıldır çok iyi korunmuş.

Caral uygarlığının teknolojik ilerlemelerinin bir kanıtı olan etkileyici nakışların yanı sıra, ekip kadının dinlenme yerini süsleyen zengin mezar eşyaları da buldu. Saz sepetler, incelikle süslenmiş bir iğne, bir Amazon salyangoz kabuğu, yeşil ve kahverengi boncuklarla işlenmiş bir tukan gagası, yünlü kumaşlar, bir balık ağı, dokuma aletleri ve tuhaf bir şekilde yaklaşık 30 tatlı patates, mezar odasının alt kısmına dağılmış buluntular arasındaydı.

Keşfin ilginç bir noktası da bu kazıların yapıldığı alanın, uzun yıllar boyunca modern dönemin çöplüğü olarak kullanılmasıydı. Modern çağın insanları, bu antik mezarların bulunduğu alanı tonlarca çöple doldurmuştu.

Tüm olumsuzluklara rağmen kadının saçlarının, teninin ve yanındaki eşyaların korunmuş olması, 4.500 yıl önceki yaşama dair önemli ipuçları kazanılmasına katkı sağlayacak.

Related Posts

Bilek Güreşi Şampiyonası’na Kayseri damgası

Gümüşhane’de düzenlenen Okul Sporları Yıldızlar Bilek Güreşi Türkiye Şampiyonası’na Kayseri’den katılan okullar toplamda 10 madalya kazandı.

Kredi kartının ön yüzündeki 16 rakam bu anlama geliyormuş

Kredi kartlarının ön yüzünde yer alan 16 haneli sayı rastgele değil, her rakamın belirli bir anlamı var. Bankalararası tanımlamalardan güvenlik kodlarına kadar uzanan bu sayı dizisinin şifrelerini çözüyoruz.

ChatGPT’ye bugün alınacak en kötü telefonu sordular, cevap kırıcıydı: Asla var olmamalıydı!

Hangi akıllı telefonlar uzak durulması gerekenler listesinde? sorusuna ChatGPT’nin verdiği cevap teknoloji dünyasında gündem oldu. Kullanıcı yorumları, teknik analizler ve gerçek performans verilerini değerlendiren yapay zekâ, bugünün şartlarında alınabilecek en kötü telefonu açıkladı.

Araştırma: Uykusuzluk beyni yaşlandırıyor

Araştırma: Uykusuzluk beyni yaşlandırıyor

Yeni yapay zeka hava tahminlerinde devrim yarattı: 5 bin kat daha hızlı

Microsoft’un geliştirdiği yeni yapay zekâ modeli Aurora, kasırga, kum fırtınası ve okyanus dalgaları gibi ekstrem hava olaylarını mevcut sistemlerden 5 bin kat daha hızlı ve daha doğru tahmin edebiliyor. 1 milyondan fazla saatlik küresel atmosfer verisiyle eğitilen Aurora, şimdiye kadar hava durumu modelleri için kullanılan en büyük veri setlerinden biriyle çalışıyor.

Google Haritalar, metrodan daha hızlı çıkmak için doğru vagonu öneriyor

Google Haritalar, şehir içi toplu taşıma kullanıcılarını sevindirecek bir özellikle güncellendi. Yeni özellikle birlikte uygulama, metro yolculuklarında istasyon çıkışına en yakın olan vagonu önermeye başladı. Böylece kullanıcılar, kalabalığı aşmakla zaman kaybetmeden metrodan en kısa sürede çıkabilecek.