ATM, mobil, şube tarifeleri değişti: Banka işlemlerinden alınan masraflar arttı

Bankalar, müşterilerine sundukları çeşitli hizmetlerin karşılığında ücret talep etmektedir. Bu ücretler, özellikle kredi kartı aidatları, para transferi işlemleri, ATM’den para çekme masrafları ve ekspertiz ücretleri gibi çeşitli kalemlerde uygulanmaktadır. 

Yüksek hizmet ücretleri, kullanıcılar arasında eleştirilen bir konu olsa da her yıl düzenli olarak artış yapılmaktadır. 2024 yılı enflasyon verilerinin açıklanmasının ardından, ilk etapta EFT ve Fast hizmetlerinde artış yaşanmıştı.

BANKA ÜCRETLERİ HER YIL GÜNCELLENİYOR

Bankaların aldığı ücretler, tüketici fiyat endeksi (TÜFE) oranlarına göre her yıl belirli bir artışa tabi tutuluyor. Mart 2020 itibarıyla banka hizmet ücretleri bir standarda bağlanmıştı ve yıllık artışlar, enflasyon oranlarına endekslenmişti. Bu sebeple, her yıl bankaların işlem ücretlerinde düzenli bir artış gözlemleniyor.

FAST ÜCRETİ DEĞİŞTİ

Ekonomim’de yer alan habere göre, Mobil bankacılık üzerinden yapılan işlemlerde en düşük ücretler alınırken, farklı işlem türlerine göre ücretler değişkenlik gösteriyor.

7 gün 24 saat para transferi sağlayan Fast sistemi, günlük 100 bin lira limitle işlem yapma imkanı sunuyor. Fast üzerinden yapılan işlemlerin ücreti, önceden 4.66 lira iken şimdi 6.39 lira oldu. 

Haftasonu ve hafta içi işlemler için ücret farkı bulunmuyor ancak şubeden yapılan işlemlerle cep telefonundan yapılan işlemler arasında önemli ücret farkları var. Örneğin, 20 bin lira tutarındaki bir transferin cep telefonundan yapılması halinde 12.80 lira, ATM üzerinden yapılması halinde ise 44.68 lira ödeme yapılması gerekiyor.

ÜCRET TABLOSU: MOBİL, ŞUBE VE ATM İŞLEMLERİ

Fast ve EFT işlemlerinin ücretleri, işlem yapılan platforma göre farklılık göstermektedir. İşte bazı örnekler:

Fast Mobil/İnternet:

16.300 lira: 6.39 lira
6.300-304.800 lira: 12.80 lira

EFT Mobil/İnternet:

304.801 lira ve üzeri: 159.97 lira

ATM:

1-6.300 lira: 22.33 lira
304.801 lira ve üzeri: 319.95 lira

Şube ve Çağrı Merkezi:

1-6.300 lira: 31.98 lira
304.801 lira ve üzeri: 639.90 lira

KREDİ KARTI AİDATI VE YENİLEME ÜCRETLERİ

Kredi kartı aidatları, tüketicilerin bankalara en çok ödediği masraflardan biridir. Standart kartlarda bu aidatlar 600 liradan başlayıp 1.200 liraya kadar çıkabiliyor. Ek kartlar içinse 250-300 lira arasında ücret alınmaktadır.

Kart yenileme ücretleri de her yıl değişmektedir. Kayıp veya çalıntı nedeniyle kartın ilk iki yenilemesinde ücret alınmazken, üçüncü yenileme sonrası 80-150 lira arasında bir ücret talep edilebiliyor. Kamu bankalarında ise kart aidatları daha makul seviyelerde tutulmaktadır.

NAKİT AVANS FAİZİ

Merkez Bankası faizi 5 puan düşürse de, kredi kartı faizleri henüz bu indirimi yansıtmamıştır. Şu anda nakit avans faiz oranı yüzde 5 olup, BSMV ve KKDF eklenince maliyet yüzde 6’yı aşmaktadır. Ayrıca, karttan nakit çekim limiti, kart limitinin sadece yüzde 25’i ile sınırlıdır. Taksitli nakit avanslarda ise bankalar genellikle 25 bin lira üzeri işlem yapmamaktadır. Nakit çekim gecikme faizi de yüzde 5.30 ve vergilerle birlikte yüzde 6.4’e kadar çıkabiliyor.

FATURA ÖDEMELERİ VE EKSTRA MASRAFLAR 

Kredi kartıyla otomatik fatura ödeme talimatı verenler, ekstra komisyon ve faiz ödemek zorunda kalabiliyor. Faturanın kartla ödendiği tarihten ekstrenin son ödeme tarihine kadar aylık nakit avans faizi uygulanmaktadır. Bu oran şu anda yüzde 5 olup, BSMV ve KKDF ile birlikte yüzde 6’yı geçmektedir. Ayrıca, SGK gibi kurumlara kartla prim ödemek de ek bir ücret gerektirebiliyor.

DİĞER BANKA ÜCRETLERİ 

Bankalar, çeşitli işlemler için de belirli ücretler alıyor. Bunlar arasında ortak ATM’lerden para çekme ve yatırma, hesap açma, hesap özetleri ve ATM limit üstü para çekme gibi işlemler bulunuyor. Örneğin, ortak ATM’lerden para çekmek 1.04 lira artı azami çekilen tutarın yüzde 1.15’i kadar komisyon gerektiriyor. Posta yoluyla aylık hesap özeti almak ise 29 lira masraf doğuruyor.

Bu ücretler, bankacılık hizmetlerinden faydalanan tüketiciler için önemli bir maliyet unsuru oluşturuyor.

Related Posts

Altının gramı neden artıyor? İşte formülü

1919’dan itibaren dünya çapında altın, Londra Altın Borsası tarafından günde iki kez açıklanan fiyatlarla işlem görmeye başladı. Bu fiyat belirleme süreci, yalnızca birkaç büyük banka tarafından kontrol ediliyordu.

Irak’tan Azerbaycan gazı için hamle!

Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin, elektrik üretimi için ihtiyaç duydukları doğal gazı Azerbaycan’dan satın almak istediklerini söyledi. Dışişleri Bakanı Hüseyin, Irak’ı ziyaret eden Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov ile başkent Bağdat’ta …

Borsa İstanbul’da VİOP yükselişte: Fed kararı nefesleri kesti! (7 Mayıs 2025)

Dün satış baskısı altında kalan haziran vadeli endeks kontratı, normal seansı yüzde 0,2 düşüşle 10.432,00 puandan kapattı. Ancak akşam seansında toparlanarak 10.453,00 puana ulaştı. Bugün açılışta, önceki kapanışa kıyasla yüzde 0,1 artışla 10.441,00 …

Dev banka Goldman Sachs açıkladı, gram altında büyük sürpriz: 5 bin TL için geri sayım başladı mı?

2025’in en çok kazandıran yatırım aracı altın oldu. Gram altın yeniden 4.200 TL’yi aşarken, dev bankalardan tahminler geldi. Peki gram altın 5.000 TL’yi görebilir mi? Cevabı haberimizde…

İktidar satmaya doymuyor

İktidar, Adnan Menderes’in yaptırdığı Koyulhisar barajı ile Turgut Özal’ın temelini attığı, Necmettin Erbakan’ın da açılışını yaptığı iki önemli barajı özelleştirme yoluyla sattı.

Ankara’nın sabır taşı çatladı

Türk diplomasisinin Kıbrıs’ta 50 yıldır neyle uğraştığını size örnekleriyle anlatayım mı? Üstelik öyle çok eskilere gitmeye gerek yok. Dumanı üstünde tüten gelişmelerden bahsedeceğim. Rumlara denildi ki… “İki halkın kaynaşması için kuzey-güney yönlü yeni sınır kapıları açalım. ” Rumlar dedi ki… “Açalım ama Rum vatandaşlarının yolunu kısaltmak için doğu-batı yönünde olsun.” Rumlara denildi ki… “ Ada’daki mayınları temizleyelim. ” Rumlar dedi ki… “Siz bizi işgal edersiniz, temizlemeyelim.” Rumlara

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir