Bayram sofralarında enerjik kalmak ve dengeyi korumak için uzmanından önemli açıklamalar

Bayramın keyfini çıkarmak için sağlık beslenmenin önemine dikkat çeken uzmanlar özellikle bu günleri enerjik ve hafif bir şekilde çıkarılmasını sağlamak için açıklamalarda bulundu.

Medicana Çamlıca Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Uzm. Dyt. Deniz Pirçek, bayram sofralarında yük olmayacak, dengeyi koruyacak 6 öneride bulundu.

Bu yıl 29 gün süren Ramazan’ın ardından normal yeme düzenine geçildiğinde sağlık sorunları yaşanabileceğini belirten Uzm. Dyt. Pirçek, şöyle konuştu:

“Uzun açlıklarda düşen kan şekerini, sonrasında toparlamak biraz daha zordur. Normal yeme düzenine geçildiğinde psikolojik olarak daha fazla yemek yeme eğiliminde olunabilir. 30 gün boyunca midenin alışmış olduğu beslenme düzeni sonrasında, bir anda çok fazla yemek içeren öğünler tüketmek hazımsızlık, mide ağrıları, iç bulantısı, halsizlik gibi sorunlara yol açmaktadır. Bu sebeple mide yeni düzene alışana kadar az ve sık beslenmek önemlidir”

“SEBZELİ OMLET, MENEMEN GİBİ BESİNLER TÜKETMEK…”

Kahvaltıda yer alması gereken besinlerden bahseden Uzm. Dyt. Pirçek, detayları şöyle aktardı:

“Güne yeterli miktarda proteinle başlamak tokluk süresini artırır, enerjik başlanılmasına yardımcı olur. Örneğin kahvaltıda kaliteli protein kaynağı yumurta ile bol yeşillikli veya sebzeli omlet, menemen gibi besinler tüketmek, hem doygunluk süresini uzun tutacak hem de karbonhidrat yeme isteğini azaltacaktır”

“ÖĞÜNLER ZAMANINDA VE MÜMKÜNSE EV YEMEKLERİ OLMALI”

Zamanında yemek yemenin önemine değinen Uzm. Dyt. Pirçek,

“Vücut, açlık durumunu çözebilmek için kan şekerini hızlı yükselten basit karbonhidratlara yönelir. Dengenin şaşması, fren mekanizmasının devrede olabilmesi için zamanında yemek yemek önemlidir. Atıştırmalıklar anlık doygunluk sağlasa da, aslında uzun vadede tekrar acıkılmasına sebep olur. Öğünler zamanında ve mümkünse ev yemekleriyle yapılmalıdır”

“GÜNDE YAKLAŞIK 2-2,5 LİTRE SU İÇİLMELİ”

Ramazanda sıvı tüketiminin yetersiz kalmış olabileceğini söyleyen Uzm. Dyt. Pirçek, şu tavsiyeleri verdi:

“Günde yaklaşık 2-2,5 litre su içilmelidir. Sıvı tüketimini artırmak amacıyla öğünlere ayran, şekersiz çubuk tarçın ve karanfille hazırlanabilecek komposto gibi sıvı gıdalar eklenebilir. İçecek tercihleri gazsız ve asitsiz, şekeri az ve doğal içeceklerden yana yapılmalıdır. Gazlı içecekler ve hazır ürünler yerine ev yapımı limonata, hoşaf, ayran, yeşil çay, ıhlamur gibi ürünler tercih edebilir. Özellikle tansiyon ve şeker hastalarının ve yaşlı bireylerin fazla çay ve kahve tüketiminden uzak durması gerekir.”

“GEREKSİZ ATIŞTIRMALARDAN UZAK DURULMALI”

Sağlıksız atıştırmaların vücut üzerindeki etkisine dikkat çeken Uzm. Dyt. Pirçek,

“Bir ay boyunca iki öğün beslenen metabolizma için öğün sayısını ve miktarını sağlıksız atıştırmalıklarla birden artırmak bedeni zorlayabilir. Bulantı, kusma, ishal gibi sindirim problemleri olabilir. Bu yüzden gereksiz atıştırmaktan uzak durmak faydalı olur”

“FİZİKSEL AKTİVİTENİN KAN ŞEKERİ VE KOLESTEROLE FAYDASI OLACAKTIR”

Sağlıklı beslenmenin en büyük tamamlayıcısının fiziksel aktivite olduğunu belirten Uzm. Dyt. Pirçek, sözlerini şöyle tamamladı:

“Gün içerisinde alınan kaloriyi dengelemek, yağ yakımını kolaylaştırmak ve tüm sistemlerin sağlığının korunmasını kolaylaştırmak için beslenme rutinini egzersizlerle tamamlamak önemlidir. Bayram süresince ağır egzersizlere ve spora zaman ayırmak zor olabilir. Günlük hareketleri artırmak için bayram sabahları tempolu yürüyüşler yapılabilir, bayram ziyaretlerine yürüyerek gidilebilir. Ziyarete gidilen yerlerde asansör kullanmak yerine merdiven çıkmayı tercih edip, bu şekilde egzersiz yapılabilir. Fiziksel aktiviteyle birlikte kan şekeri ve kolesterol düşecek ve bağırsak hareketleri artacaktır.”

Related Posts

Pakistan’dan Hindistan’a karşı yeni hamle: Orduya tam yetki verildi

Pakistan hükümeti, Hindistan’ın gerçekleştirdiği saldırıya yanıt olarak, Pakistan Silahlı Kuvvetlerine gerekli karşılığı verme yetkisi verildiğini açıkladı. Açıklamada, Hindistan’ın eyleminin uluslararası hukuk çerçevesinde açık bir savaş ilanı anlamına geldiği vurgulandı. Pakistan yönetimi saldırılarda sivil yerleşim yerlerinin hedef alındığını, 26 kişinin hayatını kaybettiğini, 46 kişinin de yaralandığını duyurmuştu.

Küçük ortaktan yargı eleştirisi: ‘Milletimizin adalete güvenini zedeliyor’

Cumhur İttifakı’nın küçük ortağı Büyük Birlik Partisi’nin Genel Başkanı Mustafa Destici, CHP Genel Başkanı Özgür Özel’e yönelik yumruklu saldırıyı değerlendirdi.

Müsavat Dervişoğlu: Tahsildar Mehmet Bey, fakirden topladığın vergileri finans baronlarına aktarıyorsun

Müsavat Dervişoğlu: Tahsildar Mehmet Bey, fakirden topladığın vergileri finans baronlarına aktarıyorsun

AKP’li vekile 9.2 milyon liralık çuval ihalesi! Üzerine ‘para ile satılamaz’ yazacaklar…

AKP Gaziantep Milletvekili Mehmet Eyup Özkeçeci Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu’ndan 9,2 milyon TL’lik kömür çuvalı ihalesi aldı. Çuvallarda “Para ile satılamaz” ibaresinin yer alacağı kaydedildi.

Trump, Kanada Başbakanı Carney’in yüzüne söyledi: Asla, asla deme

ABD Başkanı Donald Trump, eyaz Saray’da ağırladığı Kanada Başbakanı Mark Carney’in “Kanada satılık değil, hiçbir zaman olmayacak” sözlerine “Asla, asla deme” diyerek yanıt verdi.

Komünist Başkan Terzi Fikri’nin mezarında bir Milli Görüşçü

Türkiye’de 1980 öncesinde Fatsa’daki Belediyecilik pratiği ile tanıdığı ve Sosyalist Başkan olarak tarihe geçen Terzi Fikri’nin ölüm yıl dönümünde mezarına dikkat çeken bir ziyaret gerçekleşti. Milli Görüş hareketinin önemli isimlerinden ve Saadet Partisi Genel İdare Kurulu üyeliğini de yapan Muammer Bilgiç Fikri Sönmez’in mezarını ziyaret etti. Bilgiç, “Annem Fatsalı çocukluğum ve sonrasında Fatsa denince akla Fikri sönmez geldi” dedi