Türkiye’de Çocukların %46’sı Çevrimiçi Etkinliklerini Ailelerinden Gizliyor

Çocuklar Çevrimiçi Etkinliklerini Ailelerinden Gizliyor

Orta Doğu, Türkiye ve Afrika (META) bölgesinde yapılan bir Kaspersky anketine göre, 11-17 yaş arası çocukların neredeyse yarısı çevrimiçi etkinliklerini ailelerinden ve diğer yetişkinlerden gizliyor. Türkiye’de ise bu oran %46 seviyesinde. Ankete katılan gençlerin %28’i çevrimiçi etkinliklerini gizlemek için tüm cihazlarına şifre koyuyor; Türkiye’de ise bu oran %33’e ulaşıyor. Ayrıca, katılımcıların %20’si her internete giriş sonrası tarama geçmişini siliyor, bu oran Türkiye’de benzer seviyede.

Gençlerin %16’sı interneti yalnız oldukları zamanlarda tercih ediyor, yani ebeveynleri yanlarında değilken. Türkiye’de ise bu oran %17 düzeyinde.

Anket sonuçlarına göre, Türkiye’deki gençlerin önemli bir kısmı (%57) ebeveynlerinin internet kullanım sürelerini veya sık sık ziyaret ettikleri web sitelerini (%45) bilmesini istemiyor. Dahası, %16’sı saldırgan veya yetişkinlere yönelik içerik barındıran siteleri ziyaret edebileceğini ve %29’unun yetişkinlere yönelik içerik tüketmelerini gizlediği belirlendi.

Kaspersky Orta Doğu, Türkiye ve Afrika Tüketici Kanalı Başkanı Seifallah Jedidi, konuyla ilgili şunları söyledi: “Ebeveynlerin çocuklarının çevrimiçi faaliyetlerini tam olarak kontrol etmeleri zor olabilir. Ancak bunun yerine güçlü bir iletişim kurmak daha önemlidir. Çocuklarınızla düzenli olarak konuşarak dijital hayatları hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Ayrıca, çocuğunuzun cihazlarını güvende tutmak için ebeveyn kontrolü uygulamak önemlidir.”

Kaspersky’nin önerileri şunlardır:

  • Ebeveynler, çocuklarının çevrimiçi faaliyetlerini takip ederek daha güvenli bir çevrimiçi ortam sağlayabilirler.
  • Çocuklarla açık bir iletişim kurarak karşılaşabilecekleri riskler hakkında bilgi sahibi olabilir ve güvenlik kuralları belirleyebilirler.
  • Çocuğunuzun kötü amaçlı yazılımlardan korunması için güvenilir bir güvenlik yazılımı yüklemek önemlidir.
  • Kaspersky’nin Safe Kids gibi dijital ebeveynlik uygulamaları ile çocukları siber tehditlere karşı koruyabilirsiniz.

*Anket, Kaspersky’nin talebi üzerine Toluna araştırma ajansı tarafından gerçekleştirilmiştir. Türkiye, Güney Afrika, Mısır, Suudi Arabistan ve BAE’deki 10 bin çevrimiçi görüşmeyi içermektedir. Anket, 3 ila 17 yaş arası çocuklara sahip 5 bin ebeveyn-çocuk çiftini kapsamaktadır.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Related Posts

Bilek Güreşi Şampiyonası’na Kayseri damgası

Gümüşhane’de düzenlenen Okul Sporları Yıldızlar Bilek Güreşi Türkiye Şampiyonası’na Kayseri’den katılan okullar toplamda 10 madalya kazandı.

Kredi kartının ön yüzündeki 16 rakam bu anlama geliyormuş

Kredi kartlarının ön yüzünde yer alan 16 haneli sayı rastgele değil, her rakamın belirli bir anlamı var. Bankalararası tanımlamalardan güvenlik kodlarına kadar uzanan bu sayı dizisinin şifrelerini çözüyoruz.

ChatGPT’ye bugün alınacak en kötü telefonu sordular, cevap kırıcıydı: Asla var olmamalıydı!

Hangi akıllı telefonlar uzak durulması gerekenler listesinde? sorusuna ChatGPT’nin verdiği cevap teknoloji dünyasında gündem oldu. Kullanıcı yorumları, teknik analizler ve gerçek performans verilerini değerlendiren yapay zekâ, bugünün şartlarında alınabilecek en kötü telefonu açıkladı.

Araştırma: Uykusuzluk beyni yaşlandırıyor

Araştırma: Uykusuzluk beyni yaşlandırıyor

Yeni yapay zeka hava tahminlerinde devrim yarattı: 5 bin kat daha hızlı

Microsoft’un geliştirdiği yeni yapay zekâ modeli Aurora, kasırga, kum fırtınası ve okyanus dalgaları gibi ekstrem hava olaylarını mevcut sistemlerden 5 bin kat daha hızlı ve daha doğru tahmin edebiliyor. 1 milyondan fazla saatlik küresel atmosfer verisiyle eğitilen Aurora, şimdiye kadar hava durumu modelleri için kullanılan en büyük veri setlerinden biriyle çalışıyor.

Google Haritalar, metrodan daha hızlı çıkmak için doğru vagonu öneriyor

Google Haritalar, şehir içi toplu taşıma kullanıcılarını sevindirecek bir özellikle güncellendi. Yeni özellikle birlikte uygulama, metro yolculuklarında istasyon çıkışına en yakın olan vagonu önermeye başladı. Böylece kullanıcılar, kalabalığı aşmakla zaman kaybetmeden metrodan en kısa sürede çıkabilecek.