NASA bütçesine 6 milyar dolarlık kesinti

Donald Trump, NASA Bütçesinden 6 Milyar Dolar Keserek Mars Görevlerine Odaklanacak

ABD Başkanı Donald Trump, NASA’nın bütçesinden 6 milyar dolar kesmeyi ve bunun 1 milyar dolarlık kısmını Mars odaklı görevlere ayırmayı planlıyor. Bu karar, SpaceX’in CEO’su Elon Musk’ın uzun zamandır desteklediği Mars odaklı girişimler için önemli bir adım olacak.

NASA’nın bütçesinden kesilen 6 milyar dolarlık fon, resmi internet sitesinde yayınlandı. NASA, bu kesinti ile iş gücü, bilgi teknolojisi hizmetleri, merkezi operasyonlar, tesis bakımı, inşaat ve çevre uyumluluk faaliyetlerini “basitleştirmesine” odaklanması gerektiği konusunda bilgilendirildi.

NASA’nın geçici yöneticisi olan Janet Petro, şirket genelinde gönderdiği e-postada, uzay ajansının fonlarının yaklaşık yüzde 25’inin kesileceğini duyurdu.

CNBC’nin aktardığına göre, NASA çalışanlarına azimle çalışmaları gerektiğini belirten Petro, aynı zamanda dirençli olmalarını ve daha önce denenmemiş başarılar elde etmek için gerekli disiplini benimsemelerini istedi.

NASA’nın resmi internet sitesinde yayınlanan bilgilere göre, Mars odaklı çalışmalar için ayrılan 1 milyar dolarlık bütçeye ek olarak Ay görevleri ve keşifleri için de 7 milyar dolardan fazla kaynak ayrılacak.

Elon Musk’ın liderliğindeki SpaceX, hem mürettebatı hem de kargoyu Dünya yörüngesine, Ay’a, Mars’a ve ötesine taşımak için tasarlanan Starship roketi hakkında bilgi veriyor. Musk’ın ABD yönetiminde daha fazla bütçe ayrılmasını istediği Mars ve Ay görevleri eleştirilere yol açıyor.

Musk, SpaceX’in 2026 yılına kadar Mars’a insanlı görev başlatma hedefini 5 yıl önce belirtmişti ve Trump’ın yönetiminde merkezi bir role sahip olmasıyla bu hedefe daha da yaklaşıyor.

Related Posts

Bilek Güreşi Şampiyonası’na Kayseri damgası

Gümüşhane’de düzenlenen Okul Sporları Yıldızlar Bilek Güreşi Türkiye Şampiyonası’na Kayseri’den katılan okullar toplamda 10 madalya kazandı.

Kredi kartının ön yüzündeki 16 rakam bu anlama geliyormuş

Kredi kartlarının ön yüzünde yer alan 16 haneli sayı rastgele değil, her rakamın belirli bir anlamı var. Bankalararası tanımlamalardan güvenlik kodlarına kadar uzanan bu sayı dizisinin şifrelerini çözüyoruz.

ChatGPT’ye bugün alınacak en kötü telefonu sordular, cevap kırıcıydı: Asla var olmamalıydı!

Hangi akıllı telefonlar uzak durulması gerekenler listesinde? sorusuna ChatGPT’nin verdiği cevap teknoloji dünyasında gündem oldu. Kullanıcı yorumları, teknik analizler ve gerçek performans verilerini değerlendiren yapay zekâ, bugünün şartlarında alınabilecek en kötü telefonu açıkladı.

Araştırma: Uykusuzluk beyni yaşlandırıyor

Araştırma: Uykusuzluk beyni yaşlandırıyor

Yeni yapay zeka hava tahminlerinde devrim yarattı: 5 bin kat daha hızlı

Microsoft’un geliştirdiği yeni yapay zekâ modeli Aurora, kasırga, kum fırtınası ve okyanus dalgaları gibi ekstrem hava olaylarını mevcut sistemlerden 5 bin kat daha hızlı ve daha doğru tahmin edebiliyor. 1 milyondan fazla saatlik küresel atmosfer verisiyle eğitilen Aurora, şimdiye kadar hava durumu modelleri için kullanılan en büyük veri setlerinden biriyle çalışıyor.

Google Haritalar, metrodan daha hızlı çıkmak için doğru vagonu öneriyor

Google Haritalar, şehir içi toplu taşıma kullanıcılarını sevindirecek bir özellikle güncellendi. Yeni özellikle birlikte uygulama, metro yolculuklarında istasyon çıkışına en yakın olan vagonu önermeye başladı. Böylece kullanıcılar, kalabalığı aşmakla zaman kaybetmeden metrodan en kısa sürede çıkabilecek.