Hindistan ve Pakistan Arasındaki Gerilim İndus Nehri Üzerinden Sürüyor
22 Nisan’da statüsü tartışmalı Keşmir’in Pahalgam bölgesinde meydana gelen ve 26 kişinin hayatını kaybettiği terör saldırısının ardından Hindistan ile Pakistan arasındaki gerilim su yolunda da devam ediyor. Hindistan, 1960’ta imzalanan “İndus Suları Anlaşması”nı askıya alarak Chenab Nehri üzerindeki Baglihar Barajı’ndan Pakistan’a su akışını durdurdu. Hint basınına göre, Yeni Delhi yönetimi ayrıca Jhelum Nehri üzerindeki Kişanganga Barajı’ndan da su akışını kesebilir. Hindistan yetkilileri ise su akışındaki azalmayı barajlardaki temizlik çalışmalarına bağladı. Karachi yakınlarından Umman Denizi’ne kadar uzanan İndus Nehri, Pakistan’ın hayati önemdeki su kaynağı olup ülke ekonomisinin büyük bir kısmını sulamaktadır.
İndus Nehri: Pakistan’ın Can Damarı
İndus Nehri, Çin’den doğup Hindistan üzerinden Pakistan’a uzanmaktadır ve ülkenin çeşitli bölgelerinden geçerek Umman Denizi’ne dökülmektedir. Nehir sisteminin yüzde 47’si Pakistan, yüzde 37’si Hindistan tarafından paylaşılırken kalan kısımlar Afganistan ve Çin toprakları üzerinden geçmektedir. İndus Nehri’nin su kapasitesi oldukça yüksek olup Pakistan’ın tarım ve ekonomisinin bel kemiğini oluşturmaktadır. Ülkenin gıda üretiminin yüzde 90’ı İndus Nehri’nden elde edilen su ile gerçekleşmektedir.
Artan Askeri Yatırımlar Gerilimi Yükseltiyor
Uzmanlara göre, Hindistan ve Pakistan arasındaki askeri yatırımlardaki artış gerilimi artırmaktadır. Hindistan, Fransız yapımı Rafale savaş uçaklarını envanterine eklerken Pakistan ise Çin’in J-10 jetlerini kullanmaya başladı. Her iki ülke de hava savunma sistemlerini güçlendirdi. İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçı, taraflar arasında arabuluculuk yapmak için Pakistan ziyaretine gitti.
Rusya ve İran’dan Uyarılar
Rusya ve İran, Hindistan ve Pakistan arasındaki gerilimi endişeyle takip ettiklerini belirterek taraflar arasındaki diyaloğu sağlamaları yönünde çağrıda bulundu. Pakistan ise günler içerisinde 120 km menzilli karadan karaya füze testi gerçekleştirdi.