Özbekler Tekkesi’nin kısa hikayesi

Tekke: Farklı Bir Döneme Işık Tutuyor

Tarikat mensuplarının toplanma yeri olarak bilinen tekkenin kökeniyle ilgili bilgiler gün yüzüne çıkıyor. Mehmet Zeki Pakalın’ın tespitlerine göre “tekke” kelimesi Farsça kökenli takye kelimesinden türemiş olup dayanma anlamına gelmektedir. MEB tarafından yayımlanan Osmanlı Tarih Deyimleri ve Terimleri Sözlüğü’ne göre, ilk tekke hicri II. yüzyılda Filistin’in Remle beldesinde açılmıştır.

Horasan ve Toharistan ile Türkistan Türklerinin Müslümanlaşma sürecinde büyük katkıları olan tekkeler, Anadolu ve Balkanlar’ın fethinde önemli rol oynamışlardır. Büyük Selçuklular ve Osmanlılar döneminde tekkenin faaliyetleri siyasi iktidarın iznine tabi olmakla birlikte geniş bir serbestlikle devam etmiştir.

Tekke geleneğine ilişkin bilgilerin kaynağı olan Mustafa Kara’ya göre, Osmanlı Devleti 1812’de tekke vakıflarını denetim altına almış ve 1866’da Meclis-i Meşâyih’i kurarak tekkelerin yönetimini bu meclise devretmiştir. Ancak 1925 yılında çıkarılan bir kanunla Tekke ve Zaviyelerle Türbelerin Seddine ve Türbedarlıklarla Birtakım Unvanların Men ve İlgasına Dair Kanun ile tekkeler kapatılmıştır.

Özbekler Tekkesi ise farklı bir hikâyeye sahiptir. 1752-53 yıllarında inşa edilen tekke, Nakşibendî tarikatına mensup olan Hacı Hâce lakaplı Şeyh Seyyid Abdullah Ekber Efendi’ye tahsis edilmiştir. Tekke, Orta Asya’dan gelen hacı ve dervişler için önemli bir durak olmuş ve hayırseverlerin desteğiyle faaliyetlerini sürdürmüştür.

Özbekler Tekkesi, Kurtuluş Savaşı sırasında da önemli bir role sahiptir. Şeyh Atâ Efendi’nin önderliğinde Tekke, işgal kuvvetlerine karşı direnen Karakol Cemiyeti üyelerine destek vermiş ve çeşitli önemli isimlere ev sahipliği yapmıştır. Günümüzde ise kültürel bir hafıza mekanına dönüşerek edebiyat ve müzikseverler için önemli bir buluşma noktası olmuştur.

Tekkenin bu yönü ve bugünkü rolü üzerine detaylı bir inceleme için “Özbekler Tekkesi Projesi” yazımızı takip edin.

Related Posts

Haziranda zam şampiyonu ulaşım, en çok patates ucuzladı

TÜİK verilerine göre haziranda şehirlerarası ulaşım ücretleri yüzde 23,57 ile en çok zamlanan kalem oldu. En fazla ucuzlayan ürün ise yüzde 14,52 düşüşle patates oldu.

Memur ve emeklinin zam oranı bugün belli oluyor

Memur ve emeklinin temmuz zammı, bugün açıklanacak haziran enflasyonuyla netleşecek. Zam oranı, sosyal yardım ödemelerini de artıracak.

Memur ve memur emeklisi maaşlarına zam yapıldı: Meslek meslek zam oranları ve yeni maaş listesi!

Memur ve memur emeklilerinin maaşlarında zam yapıldı. Yeni düzenlemelerle birlikte maaşlarda artış yaşanıyor. Çalışanlar ve emekliler, güncel maaşları yakından takip ediyor.

Altın fiyatlarında son durum: Gram ne kadar oldu?

Altın fiyatlarında son durum: Gram ne kadar oldu?

Ziraat Odası Başkanı’ndan kuraklık uyarısı: 5 yıl içinde su fakiri olacağız

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Osmaniye Ziraat Odası’nı ziyaret ederek çiftçilerle bir araya geldi. Don, kuraklık, yangınlar ve su sıkıntısı hakkında konuşan Bayraktar, “Önümüzdeki beş yıl içerisinde Türkiye su fakiri bir ülke haline gelecek” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin çikolata devlerindendi: Konkordato başvurusu yaptı

Türkiye’nin en önemli çikolata üreticileri arasında yer alan Modern Çikolata, konkordato başvurusunda bulundu.