Ani değişen sıcaklıklar üreticiyi çaresiz bıraktı, hasar büyük: Buğdayda zarar

2025 yılı, tarımda “Afet Yılı” ilan edilmiş olsa da üreticiler için zorlu bir süreç olmaya devam ediyor. Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde yaşanan kuraklık ve zirai don etkilerini göstermeye devam ederken, şimdi tarım arazileri sağanak yağış ve doluyla mücadele etmek zorunda kaldı.

Adana’da son günlerde etkili olan yağışlar, Yüreğir, Ceyhan ve Yumurtalık ilçelerini vurarak mısır, buğday, salatalık, narenciye ve birçok tarım ürününün zarar görmesine neden oldu. Ayrıca temizlenmemiş drenajlar nedeniyle birçok tarla su altında kaldı. Tarım uzmanları, Adana’da buğdayın en çok zarar gören ürün olduğunu vurguluyor.

Geçen yıl dönüm başına ortalama 500-600 kilogram verim alınan buğdayda bu yıl yaklaşık 330 bin ton rekolte hedefleniyordu. Doğal afetin bölgede ürün rekoltesi ve kalitesinde düşüşe neden olabileceği belirtiliyor. Çiftçiler, ekonomik kaygı içinde destek bekliyor ve yeni üretim sürecine hazırlanıyor.

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Ahencan Tayakısı, Adana’daki hasarın özellikle buğday üzerinde yoğunlaştığını belirtiyor.

BİÇERDÖVER HASADA GİREMEDİ

Hasat döneminin devam ettiğine dikkat çeken Tayakısı, “Hiçbir biçerdöver tarlaya giremedi. Hem hasat zamanı gecikecek hem de ürün kalitesi olumsuz etkilenecek” diyor. Tayakısı, bölgede yaşanan zararların mazot ve gübre desteğiyle telafi edilemeyeceğini belirtiyor ve çiftçilerin yaşadığı zorlukları aktarıyor.

‘POLİTİKALAR YETERSİZ’

Çukurova Üniversitesi Tarım Ekonomisi Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Burak Öztornacı, tarımın doğası gereği riskli olduğunu vurgulayarak, tarım politikalarının amacının bu riskleri en aza indirmek olduğunu belirtiyor. Son yıllarda Türkiye’de uygulanan tarım politikalarının üretici ve tüketiciyi yeterince korumadığını ifade eden Öztornacı, “Tarım sürecinin büyük şirketlerin kontrolüne girmesi, küçük üretici ve tüketiciler için daha hassas hale getiriyor. Çıkış yolu, üretici ve tüketiciyi koruyan politikaların benimsenmesidir” diyor.

Related Posts

42 milyon kişi borçlu: Kişi başına ortalama kredi borcu 100 bin TL’yi aştı

Türkiye’de bireysel borçluluk rekor seviyelere ulaştı. Kredi kartı ve kredili mevduat hesaplarındaki borçlar hızla artarken, kişi başına düşen ortalama borç 100 bin lirayı aştı. Geçim sıkıntısı yaşayan vatandaş sayısı her geçen gün artarken, ekonomiye duyulan güven ise giderek azalıyor.

Kurban Bayramı tatili 9 gün olacak mı? Bakan Ersoy açıkladı

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Manisa Müzesi’nde önemli açıklamalarda bulundu. Bazı müzelerdeki eserlerin çalındığı ya da değiştirildiği yolundaki haberlere değinen Bakan Ersoy, ‘Kurban Bayramı 9 gün olacak mı?’ sorusuna da yanıt verdi. İşte detaylar…

Özbekler Tekkesi’nin kısa hikayesi

Tekke nin “Tarikat mensuplarının oturup kalkmalarına, âyin icra etmelerine mahsus yere verilen ad…” olduğunu söyleyen Mehmet Zeki Pakalın , kelimenin Farsça’da dayanma, dayanacak yer anlamındaki takye den bozma olduğunu, kimi küçük farklarla zaviye, hankâh, dergâh, âsitâne kelimelerinin de tekke anlamına geldiğini belirterek, ilk tekkenin hicri II., miladi VIII. yüzyılda Filistin’in Remle beldesinde açıldığını bildirmiştir. (Osmanlı Tarih Deyimleri ve Terimleri Sözlüğü, MEB, Ankara 1983) İlgili

Moody’s’ten flaş karar! ABD’nin kredi notu düşürüldü

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, ABD’nin kredi notunu “Aaa”dan “Aa1″e düşürürken, kredi notu görünümünü “negatif”ten “durağan”a çevirdi.

Danıştay, yemek kartlarındaki SGK prim muafiyeti tartışmalarına son noktayı koydu

Danıştay, yemek kartlarındaki SGK prim muafiyeti tartışmalarına son noktayı koydu

İki operatör birleşiyor: 34,5 milyar dolarlık dev anlaşma imzalandı

ABD’nin iki büyük Kablo TV ve internet sağlayıcı operatör şirketleri olan Charter Communications ile Cox Communications birleşme kararı aldı. Yapılan anlaşma ile toplamda 34,5 milyar dolarlık bir yatırım hedefleniyor