Enginar Fiyatlarında Yüzde 70’lik Artış Üreticileri Memnun Etti
Geçen yıla göre yaşanan yüzde 70’lik fiyat artışı üreticilerin yüzünü güldürdü. Türkiye’nin enginar üretiminde öncü konumunda olan Aydın’da hasat dönemi oldukça kazançlı geçti. Bu yıl, yaklaşık 6 bin 500 dönümlük alanda ekimi gerçekleştirilen enginarlardan toplam 8 bin ton rekolte elde edildi.
Enginar 70 Liradan Alıcı Buluyor
Şubat ayının sonlarına doğru başlayan ve Mayıs sonuna kadar devam eden hasat dönemi üreticileri sevindirirken, geçen yıl tanesi ortalama 40 liradan satılan enginarlar, bu yıl 60-70 lira arasında alıcı buluyor. Özellikle göbek kısmı olarak bilinen ilk kesimler, büyük boyutları ve benzersiz lezzetiyle dikkat çekiyor. Ancak bu lezzeti tatmak isteyenlerin, Şubat-Mart aylarında sipariş vererek sıraya girmeleri gerekiyor.
Enginar üreticisi Raif Kalsan;
“Aydın’da üretilen sakız, Bayrampaşa ve Kıbrıs türlerindeki enginarlar, Türkiye’nin enginar ihtiyacının %43’ünü karşılıyor.”
Enginarın Sağlığa Faydaları Nelerdir?
Enginarın sağlığa faydaları şunlardır:
- Sindirim sistemini destekler.
- Karaciğer sağlığını korur.
- Kalp sağlığını iyileştirir.
- Antioksidan özellikler sunar.
- Kan şekeri seviyelerini düzenler.
- Kolesterolü dengeler.
- İrritabl bağırsak sendromu (İBS) semptomlarını hafifletebilir.
Enginar Zararlı mıdır?
Enginarın aşırı tüketilmesi durumunda ishal, gaz ve karın şişkinliği gibi sorunlara yol açabilir. İdrar söktürücü özelliği nedeniyle ishal durumlarında tüketilmemelidir. Aşırı miktarda enginar tüketimi özellikle alerjik reaksiyonlara sahip bireylerde kaşıntı, deri döküntüsü, boğazda şişme gibi olumsuz etkilere neden olabilir.