Bilim adamları Ay’da trilyon dolarlık ‘hazine’ buldu

Araştırmacılar, Ay yüzeyinin altında 1 trilyon dolar değerinde platin olabileceğini ve bunun büyük bir Ay hazinesi olarak kabul edilebileceğini belirtiyorlar.

Planetary and Space Science dergisinde yayınlanan bir makaleye göre, bağımsız araştırmacı Jayanth Chennamangalam ve ekibi, Ay’ın yüzeyini kaplayan ve çapları 1 kilometreden büyük olan yaklaşık 1,3 milyon kraterden 6 bin 500’ünün paladyum veya iridyum gibi diğer değerli cevherlerin yanı sıra önemli miktarda platin içerdiğini keşfetmişlerdir.

Araştırmacılar için bu durum sadece büyük bir zenginlik vaadi değil; aynı zamanda bu cevherlerin çıkarılmasıyla elde edilen gelirin uzay keşfi için kullanılabileceği düşünülmektedir.

UZAYI KEŞFETMEK

Chennamangalam, New Scientist’e verdiği demeçte, “Günümüzde astronomi, merakımızı gidermek için yapılıyor. Uzay keşfinin finansmanı genellikle vergi mükelleflerinin katkılarıyla sağlanır ve bu durum araştırma fonlarının devlet politikalarına bağlı kaldığı anlamına gelir” dedi.

“Uzay kaynaklarını ekonomiye kazandırabilirsek -Ay veya asteroidler fark etmez- özel şirketler Güneş Sistemi’nin keşfine yatırım yapacaklardır.

Astrofizik alanında doktora yapmış ve Oxford Üniversitesi’nde doktora sonrası araştırmacı olarak çalışan Chennamangalam, “Ay’da cevher içeren asteroit kalıntıları bulunan kraterlerin, erişilebilir cevher içeren asteroidlerden çok daha fazla olabileceğini” belirledi.

Araştırmacıya göre, bu kraterleri kazmak, uzak asteroidlere seyahat etmekten çok daha basit bir madencilik faaliyeti olabilir.

YASALAR NE DİYOR?

Ancak Ay’ı kar amacıyla madencilik yapmanın yasal olup olmadığı hala belirsiz bir konudur. New Scientist’e göre, 1967’de imzalanan Dış Uzay Anlaşması, uzay kaynağı madenciliği için katı kurallar getirir ve hiçbir ülkenin Ay ve diğer gök cisimleri üzerinde egemenlik iddia etmesini yasaklar.

Related Posts

Yeni yapay zeka hava tahminlerinde devrim yarattı: 5 bin kat daha hızlı

Microsoft’un geliştirdiği yeni yapay zekâ modeli Aurora, kasırga, kum fırtınası ve okyanus dalgaları gibi ekstrem hava olaylarını mevcut sistemlerden 5 bin kat daha hızlı ve daha doğru tahmin edebiliyor. 1 milyondan fazla saatlik küresel atmosfer verisiyle eğitilen Aurora, şimdiye kadar hava durumu modelleri için kullanılan en büyük veri setlerinden biriyle çalışıyor.

Google Haritalar, metrodan daha hızlı çıkmak için doğru vagonu öneriyor

Google Haritalar, şehir içi toplu taşıma kullanıcılarını sevindirecek bir özellikle güncellendi. Yeni özellikle birlikte uygulama, metro yolculuklarında istasyon çıkışına en yakın olan vagonu önermeye başladı. Böylece kullanıcılar, kalabalığı aşmakla zaman kaybetmeden metrodan en kısa sürede çıkabilecek.

Gizlilik tartışması büyüyor; ChatGPT sohbetleri kalıcı olabilir

Gizlilik tartışması büyüyor; ChatGPT sohbetleri kalıcı olabilir

Meta’dan 10 milyar dolarlık yapay zeka hamlesi

Meta, yapay zeka teknolojilerine yönelik en büyük dış yatırımını gerçekleştirmeye hazırlanıyor. Bloomberg’in aktardığına göre şirket, yapay zeka odaklı Scale AI’a 10 milyar doları aşan bir yatırım yapma planı üzerinde çalışıyor. Bu yatırım …

App Store’da yılın en iyi oyun ve uygulamaları belli oldu

Apple’a göre App Store’un 2025 yılındaki yıldızları belli oldu. Uygulama mağazasında yer alan en iyi uygulamalar ve oyunlar farklı kategorilerde yer alıyor.

Bomba robotu ‘TMR-II Halil’ Jandarmanın hayat kurtaran yardımcısı olmaya devam ediyor

Samsun İl Jandarma Komutanlığı’na 2023 yılında kazandırılan yerli ve milli “TMR-II Halil Bomba Uzaktan Müdahale Aracı”, şüpheli cisim ve patlayıcılara müdahalede etkin rol oynuyor. Araç, görevlerde personelin can güvenliğini korurken, müdahale sürecinde teknolojik avantajlar sağlıyor.