Çay ve kahveyi böyle içenler yandı

Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı (IARC), 2016 yılında 65°C’nin üzerindeki içecekleri “muhtemelen insanlarda kanserojen” olarak sınıflandırdı. Riskin içecekten değil, yüksek sıcaklığın yemek borusu hücrelerine verdiği hasardan kaynaklandığı belirtiliyor. Özellikle Güney Amerika’da 70°C’de tüketilen maté çayı örneğinde, yemek borusu kanseri oranlarının yüksek olduğu tespit edildi.

RİSKİ ARTIRAN TÜKETİM ŞEKLİ

Yakın zamanda İngiltere’de yarım milyon kişi üzerinde yapılan araştırma, günde sekizden fazla çok sıcak çay veya kahve içenlerin, tüketmeyenlere göre altı kat daha fazla risk altında olduğunu gösterdi. Büyük yudumlarla hızlı içilen içeceklerin yemek borusunun iç sıcaklığını 10–12°C artırarak uzun vadede hücre hasarına yol açabileceği ifade edildi.

GÜVENLİ SICAKLIK VE ÖNLEMLER

Uzmanlar, içeceklerin ideal sıcaklığının yaklaşık 57–60°C aralığında olması gerektiğini vurguluyor. Çok sıcak içecekler birkaç dakikada 10–15°C soğuyabildiği için kısa süre beklemek, riski azaltıyor. Ayrıca küçük yudumlarla yavaş içmek, kapağı açmak, karıştırmak ya da soğuk süt veya su eklemek güvenli yöntemler arasında gösteriliyor.

Related Posts

Kanser riskine karşı doğal kalkan oluşturuyor: Her gün 5 tane ağzınıza atın

Bilim insanları günde 5 adet tüketmenin kolon kanseri karşı riski azalttığını belirtti.

İçme suyundaki mikroplastikleri anında temizliyor: Çinli bilim insanları basit yolu açıkladı

Son yıllarda yapılan araştırmalarda yiyecek ve içeceklerle birlikte vücudumuza endişe verici miktarda mikroplastiklerin girdiğini ortaya koydu. 2024 yılında Çinli bilim insanları, içme suyundaki bu mikroplastikleri uzaklaştırmanın şaşırtıcı derecede kolay bir yolunu keşfetti.

“Hamileler de dikkat etmeli”; İşte çocuklarda besin alerjisine karşı alınması gereken önlemler

“Hamileler de dikkat etmeli”; İşte çocuklarda besin alerjisine karşı alınması gereken önlemler

Mikroplastikler insan beynine kadar sızdı: Etkileri neler?

Bilim insanları, mikroplastiklerin insan beynine kadar sızdığını duyurdu.

Uzmanından kritik uyarı: Yaz aylarında artan varis şikayetleri ihmal edilmemeli

Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Cengizhan Bayyurt, yaz sıcaklarının etkisiyle damarların genişlediğini ve bu durumun varis şikayetlerini artırdığını belirterek, hastalığın ihmal edilmemesi gerektiğini söyledi. Bayyurt, özellikle yaz aylarında bacaklarda ağrı, dolgunluk, yorgunluk ve kramp şikayetlerinin artmasının varis belirtisi olabileceğine dikkat çekti.

Sadece 30 gün şekersiz yaşayın… Vücudunuzda neler değiştiğine inanamayacaksınız

Günlük hayatın görünmez bağımlılığı olan şeker, yalnızca damak tadımızı değil, bedenimizin işleyişini de etkiliyor. Sadece 30 gün boyunca ilave şekeri kesmek zihinsel berraklıktan karaciğer sağlığına, cilt gençliğinden bağışıklık sistemine kadar vücutta adeta sessiz bir devrim başlatıyor.