Domates üreticisinden sera-market fiyat farkına tepki: Aradaki farkı kim yiyor?

Domates Üreticisi Fiyat Farkına Tepki Gösterdi: “Aradaki Farkı Kim Yiyor?”

Bir çiftçi, domatesin maliyetinin 35 TL olduğunu ancak marketlerde 70 TL’ye satıldığını belirterek tepki gösterdi. 20 yıllık üretici, sezon başında kilogramını 70 TL’den sattığı kokteyl domates için fiyatların 15-30 liraya kadar düşmesiyle mahsulünü hasat etmedi. Antalya’nın Aksu ilçesindeki çiftçi, düşen fiyatlar nedeniyle mahsulünü dalında çürümeye terk etti.

Düşük Fiyatlar Nedeniyle Zarar Yaşanıyor

Antalya’nın Aksu ilçesindeki domates üreticileri düşük fiyatlar nedeniyle zarar ediyor. 20 yıllık çiftçi Mustafa Güvendir, maliyetin altında domates satmak zorunda kaldığını ve bu yüzden ürününü hasat etmeden bıraktığını söyledi. Üretim yapılan 5 dekarlık alanda domates yetiştiren Güvendir, kilogram fiyatı 70 TL olan kokteyl domatesin şu anda sadece 15 TL’ye satılabildiğini ifade etti.

Üretim Maliyeti Karşılanamıyor

Çiftçi, üretim maliyetinin en az 30-35 TL olduğunu belirterek, bu düşük fiyatlar karşısında yaşadığı zorlukları dile getirdi. Domatesin maliyetinin altında satılması durumunda muşamba gibi malzemeleri alabilmek için domatesin kaç kilo satılması gerektiğini hesapladı. Güvendir, domatesin halde kaldığını ve bir buçuk aydır hasat yapmadığını söyledi.

Çiftçi Destek Bekliyor

Domates üreticisi, iç piyasada düşük fiyatlarla karşılaşıp ihracatçıların ilgisiz kaldığını belirtti. Güvendir, bu fiyat farkının ilk kez yaşandığını vurgulayarak, geleceğe dair umutsuzluğunu ifade etti. “Ya çiftçiliği bırakacağım ya da başka bir geçim yolu arayacağım” diyen Güvendir, yetkililerden destek istedi. Üreticinin korunmaması halinde tarımın ve gıda güvenliğinin tehlikeye gireceğini belirterek, çiftçilere sahip çıkılması gerektiğini dile getirdi.

Related Posts

Ziraat Odası Başkanı’ndan kuraklık uyarısı: 5 yıl içinde su fakiri olacağız

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Osmaniye Ziraat Odası’nı ziyaret ederek çiftçilerle bir araya geldi. Don, kuraklık, yangınlar ve su sıkıntısı hakkında konuşan Bayraktar, “Önümüzdeki beş yıl içerisinde Türkiye su fakiri bir ülke haline gelecek” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin çikolata devlerindendi: Konkordato başvurusu yaptı

Türkiye’nin en önemli çikolata üreticileri arasında yer alan Modern Çikolata, konkordato başvurusunda bulundu.

‘İtibardan tasarruf olmaz’ demişti: Ormana değil Saray’a bütçe! 6 haftalık bütçe ile filo kuruluyor…

Türkiye’de yaz aylarında yeniden gündeme gelen orman yangınları, müdahale kapasitesini ve hava filosunu tartışmaya açtı. Yangınlara müdahale için yapılan harcamalar ve eldeki ekipmanların yeterliliği kamuoyunda sorgulanıyor.

İstanbul’un enflasyonu belli oldu

İstanbul’un enflasyonu belli oldu

Temmuz zammı netleşiyor: Memura ve emekliye ne kadar zam yapılacak?

Memur ve emekli maaşlarında Temmuz zammı için nefesler tutuldu. TÜİK’in açıklayacağı haziran ayı enflasyon verisi öncesi, 6 aylık enflasyon farkı hesapları hız kazandı. Beklentiye göre emekliye yüzde 16.95, memura ise toplu sözleşme ile birlikte yüzde 15.85 oranında kümülatif zam yapılması gündemde.

Vergi incelemeleri dijitalleşti: e-İnceleme sistemi kullanıma açıldı

Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı (VDK), e-İnceleme Sistemi’nin bugün itibarıyla uygulanmaya başlandığını bildirdi.