Eylem Tok ve oğlunun Türkiye’ye iadesi için 28 günlük ek süre tanındı

İstanbul’da ehliyetsiz kullandığı aracıyla çarptığı 29 yaşındaki Oğuz Murat Aci’nin ölümüne neden olan oğlu Timur Cihantimur’u ABD’ye kaçıran Eylem Tok’un avukatı Jennifer M. Herrmann, müvekkilinin iadesinin durdurulması için mahkemeye başvurdu.

SAVCININ GÖRÜŞÜ

İHA’nın haberine göre bu başvurunun ardından davaya bakan savcı Kristen Kearney, mahkemeye sunduğu dilekçede ABD hükümetinin sürece dair tutumunu açıkladı. Savcı Kearney, ABD Dışişleri Bakanlığı’nın, mahkemenin onayına rağmen Tok ve oğlunun Türkiye’ye teslim edilmesine yönelik bir emir çıkmayacağını ve 28 gün boyunca iade işleminin gerçekleşmeyeceğini bildirdi. Bu süreçte, Tok ve Cihantimur’un hukuki itiraz haklarını kullanmalarına fırsat tanınacağı ifade edildi.

Savcılığın dilekçesinde, Eylem Tok ve Timur Cihantimur’un mahkemenin iade kararına itiraz edebilmeleri için 28 günlük bir süreye sahip oldukları ve bu süre içinde Habeas Corpus başvurusu yapılırsa, mahkeme bu başvuruyu değerlendirmeden iade sürecinin ilerlemeyeceği belirtildi.
Ancak, mahkeme Habeas başvurusunu reddederse, ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Tok ve oğlunun iadesi için teslim emri çıkarılabileceği ifade edildi.

HAKİMİN KARARI

Hakim Donald L. Cabell davaya ilişkin elektronik bir karar sisteme girdi. Kararın detaylarında, “Mahkeme, ABD hükümetinin sunduğu Eylem Tok’un iadesine ilişkin onay ve taahhüt belgesini imzalayarak Dışişleri Bakanlığı’na iletecek.

Ancak, ABD Dışişleri Bakanlığı bu belgenin kayda geçtiği tarihten itibaren 28 gün boyunca Tok’u Türkiye’ye teslim etmeyecek. Tok’un bu süre içinde Habeas Corpus dilekçesi sunması durumunda, mahkeme bu başvuruyu değerlendirmeden ABD yönetimi iade sürecini ilerletmeyecek” ifadelerine yer verildi.

NE OLMUŞTU?

Davaya bakan Hakim Donald Cabell, 11 Şubat’ta Timur Cihantimur ve Eylem Tok’un Türkiye’ye iadesinin uygun olduğuna karar vermiş ve Türkiye ile ABD arasında yürürlükte olan Suçluların İadesi Anlaşması kapsamında sanıkların Türkiye’ye teslim edilmesine hükmetmişti.

HABEAS CORPUS NEDİR?

Habeas Corpus başvurusu, mahkemeye sevkedilen tutukluya, haklarını kullanmalarına ve gözaltına alınmaya itiraz etmelerine izin vermek anlamına geliyor. Emir, mahkumların yasa dışı hapis cezasına veya yasa dışı gözaltına itiraz etmek için kullanabilecekleri usule ilişkin bir yöntemdir.

(İHA)

Related Posts

Tarih yeniden yazılıyor: Sanılandan çok daha erken göç etmişler

New Mexico’daki White Sands Ulusal Parkı’nda bulunan eski insan ayak izlerinin tarihi yıllardır tartışılıyordu. Yeni bir çalışma, bu izlerin gerçekten yaklaşık 23 bin yıl öncesine ait olduğunu ve insanların Kuzey Amerika’da sanılandan çok daha önce bulunduğunu öne sürüyor.

Güvenlik alarmı verildi: Ünlü otomobil devi 197 bin aracını geri çağırıyor

ABD’de son dönemde bir dizi geri çağırma açıklayan Ford, bu kez arka koltuk yolcularının güvenliği için yeni bir adım atıyor. Mustang Mach E ve bazı Bronco modelleri, olası bir sıkışma riski nedeniyle geri çağrılacak.

Trump, İran için bunker buster bombasını değerlendiriyor

ABD Başkanı Donald Trump’ın, askeri danışmanlarına sığınak avcısı (bunker buster) bomba planının İran’ın Fordo Nükleer Tesisi’ni yok edip edemeyeceğini sorduğu öne sürüldü. Axios’un haberine göre, ismi paylaşılmayan ABD’li yetkililer, Trump’ın askeri …

İddia: Muharrem İnce “baba ocağına” dönüyor, CHP rozeti takacağı tarih belli oldu

İddia: Muharrem İnce “baba ocağına” dönüyor, CHP rozeti takacağı tarih belli oldu

Kocaeli’de 3 katlı binanın çatısı küle döndü

Kocaeli’de 3 katlı bir binanın çatısı alev alev yandı.

İsrail doğruladı: İran Hermes İHA’sını vurdu

İran, İsrail’e ait bir Hermes İHA’sını düşürdüğünü ve görüntülerini yayımladığını açıkladı. Bu, İran’ın ilk kez belgelediği başarılı hava savunması oldu. Ayrıca üç İHA’nın daha vurulduğu bildirildi. İran basını daha önce F-35 düşürdüğünü de öne sürmüştü.