Halsizlik, unutkanlık, yorgunluk… Sebebi sandığınızdan farklı olabilir!

Demir Eksikliği ve Anemi Arasındaki Farklar

İç Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Esra Demir, demir eksikliğinin vücut için önemli bir sağlık sorunu olduğunu vurguluyor. Demir eksikliği, vücudun yeterli demir alamaması veya kullanamaması sonucu ortaya çıkan bir durumdur. Bu durumun halsizlik, yorgunluk ve unutkanlık gibi belirtilerle kendini gösterebileceğini belirtiyor.

Demir eksikliği ve aneminin farklı kavramlar olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Demir, demir eksikliğinin kanda demir seviyelerinin normalin altında olması durumu olduğunu söylüyor. Aneminin ise demir eksikliğine bağlı olarak kan değerlerinde düşüş yaşanması olduğunu açıklıyor.

Özellikle kadınlar, vejetaryen bireyler ve sindirim sistemi problemleri olan hastaların demir eksikliği riski altında olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Demir, doğru tedavi yöntemlerinin uygulanmasının önemine değiniyor.

Yeşil yapraklı sebzeler ve et ürünlerinin demir için en iyi kaynaklar olduğunu belirten uzmanlar, vejetaryenlerin beslenme düzenlerinden dolayı demir eksikliği riski taşıdığını ifade ediyorlar. Aynı zamanda mide ya da barsak problemleri olan hastaların da demir eksikliği gelişebileceği bilgisini veriyorlar.

Demir eksikliğinde tedavi yöntemleri kişiye özel olmalıdır. Doç. Dr. Demir, hem ağızdan alınan ilaçların hem de damar yoluyla verilen demir tedavilerinin uygulanabileceğini belirtiyor. Demir takviyesinin dozunun yaş ve cinsiyete göre değişkenlik gösterdiğine işaret ediyor.

Fazla demir almanın vücutta birikmelere neden olabileceğini belirten uzmanlar, gereğinden fazla demir alımının ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğine değiniyorlar. Bu nedenle demir takviyesi almadan önce mutlaka doktora danışılması gerektiği vurgulanıyor.

Özellikle menopoz öncesi kadınların düzenli olarak kan değerlerini kontrol ettirmesi gerektiğini söyleyen uzmanlar, demir eksikliği tedavisinde sabırlı olunması gerektiğini de belirtiyorlar. Aksi takdirde demir eksikliğinin tekrarlayabileceği uyarısında bulunuyorlar.

Menopoz sonrası ve erkek hastalarda demir eksikliğinin altında farklı sağlık sorunları yatabileceğini ifade eden uzmanlar, gerekli tetkiklerin yapılması gerektiğine dikkat çekiyorlar. Damar yoluyla verilen demir takviyelerinin dikkatle uygulanması gerektiğini belirtiyorlar.

Related Posts

Göz tansiyonu sinsi tehlike: Erken teşhis hayati önemde

Halk arasında göz tansiyonu olarak bilinen glokom, genellikle hiçbir belirti vermeden ilerleyen ve erken teşhis edilmediğinde kalıcı görme kaybına yol açabilen sinsi bir hastalık olarak biliniyor. Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Mehmet Sait Günerigök, “Glokom genellikle yavaş ve sinsi seyreder. Bu nedenle yılda bir kez göz muayenesi yaptırmak, özellikle risk grubundaki bireyler için hayati önem taşır” dedi.

Tıbbi bitkilere veritabanı

Tıbbi bitki çaylarının üretim süreçlerini mercek altına almak ve bu ürünlerin etkili, kaliteli ve güvenli biçimde halka sunulmasını sağlamak amacıyla “Tıbbi Çayın Ruhsatlandırılmasında Üreticinin Yol Haritası” konferansı düzenlendi.

Sivrisinekten daha küçük ama ölümcül parazit taşıyor! Uzmanlardan ‘yakarca sineği’ uyarısı…

Manisa’da mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklıklar, “Yakarca” sineği ve taşıdığı Leishmania paraziti nedeniyle tropikal hastalık riskini artırıyor. Uzmanlar, deri ve sistemik formları bulunan hastalığa karşı vatandaşları dikkatli olmaları ve korunma yöntemlerini uygulamaları konusunda uyarıyor.

‘Haftada 150 dakika egzersizle kalp krizi riskini azaltmak mümkün’

‘Haftada 150 dakika egzersizle kalp krizi riskini azaltmak mümkün’

Tokat’ta KKKA şüphesiyle tedavi gören bebek hayatını kaybetti

Tokat’ta Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı şüphesiyle tedavi gören 1,5 yaşındaki bebek hayatını kaybetti.

Uzmanı açıkladı: Yenidoğan sarılığına karşı anne sütü önemli

Uzmanı açıkladı: Yenidoğan sarılığına karşı anne sütü önemli