Araştırmacılar, kaynatmadan önce suya mikro ve nanoplastikler ekledi, ardından çökeltileri filtreledi. Bazı durumlarda kaynatma ve filtreleme işlemleriyle plastik parçacıklarının yüzde 90’a kadar giderilebildiği tespit edildi. Kaynatma sırasında sert musluk suyunda doğal olarak kireç (kalsiyum karbonat) birikmesi, plastiklerin yüzeyinde bir kabuk oluşturdu ve parçacıkları hapsederek sudan ayrılmalarını sağladı. Daha az kalsiyum karbonat bulunan yumuşak sularda dahi parçacıkların dörtte birinin sudan ayrıldığı belirlendi.
ÖNEMLİ ÖLÇÜDE PLASTİK MADDELERİ YOK EDİYOR
Araştırmada, kireçle kaplanan plastik parçalarının çay süzmek için kullanılan basit bir paslanmaz çelik süzgeçle sudan uzaklaştırılabildiği ifade edildi. Böylece evlerde bulunan sıradan malzemelerle suyun mikroplastiklerden arındırılmasının mümkün olduğu ortaya kondu. Araştırma ekibi, kaynamış suyun insan sağlığına zararlı olabilecek plastikleri önemli ölçüde azalttığını vurguladı.
SAĞLIK RİSKLERİNE KARŞI YENİ BİR YOL
Daha önce yapılan çalışmalarda, içme suyunda polistiren, polietilen, polipropilen ve PET parçacıklarının bulunduğu belirtilmişti. Plastiklerin bağırsak mikrobiyomunu bozduğu ve antibiyotik direncini artırabildiği de ortaya konmuştu. Çinli araştırmacılar, kaynatılmış su içmenin küresel ölçekte mikroplastiklere maruziyeti azaltmak için uygulanabilir bir uzun vadeli strateji olabileceğini dile getirdi. Ayrıca bu yöntemin, gelecekte daha geniş kapsamlı araştırmalar için temel oluşturacağı da ifade edildi.