İzmir Vizyon 2074 Panel Serisi: ‘İzmir’de Birlikte Yaşamak’

İzmir Büyükşehir Belediyesi İzmir Planlama Ajansı (İZPA) tarafından şehrin uzun vadeli vizyonunu ve stratejilerini şekillendirmek üzere hazırlanan İzmir Vizyon 2074 Çerçeve Belgesi çalışmaları kapsamındaki ‘Nasıl Bir İzmir’ serisinin sekizinci ve son paneli, ‘İzmir’de Birlikte Yaşamak’ başlığı ile gerçekleşti.

İzmir Büyükşehir Belediyesi İzmir Planlama Ajansı (İZPA) tarafından şehrin uzun vadeli vizyonunu ve stratejilerini şekillendirmek üzere hazırlanan İzmir Vizyon 2074 Çerçeve Belgesi için ‘Nasıl Bir İzmir’ panel serisi sona erdi. Toplam sekiz panel ve sekiz atölye çalışmasından oluşan ve Doç. Dr. Murad Tiryakioğlu moderatörlüğünde düzenlenen ‘Nasıl Bir İzmir’ serisinin son paneli İzQ İnovasyon Merkezi’nde gerçekleşti.

“Dezavantajı oluşturan sorunlar çözülmeli”

‘İzmir’de Birlikte Yaşamak’ başlıklı panelin ilk konuşmacısı Prof. Dr. Pınar Uyan Semerci oldu. Uyan Semerci, kapsayıcılık, ötekiler, kesişimsellik gibi kavramlar üzerinde dururken, “Birlikte yaşamayacağımız bir toplum hayal ediyorsak, herkesin dezavantajını masanın üzerine getirmeliyiz ki bu dezavantajları oluşturan sorunları çözebilelim” şeklinde konuştu.

“Merkezi yönetim ve yerel yönetimin ortak göç politikası olmalı”

Semerci’nin ardından söz alan Prof. Dr. Deniz Yükseker ise İzmir’in farklı dönemlerde çok çeşitli kesimlerden göç alan bir kent olduğuna işaret ederken, bugün İzmir nüfusunun yüzde 3,4’ünü göçmen ve mültecilerin oluşturduğunu belirtti. Merkezi yönetimin ve yerel yönetimlerin ortak göç politikası yönetimine sahip olması gerektiğini vurgulayan Yükseker, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Belediyelerin maddi kaynakları yetersiz. Belediyelerin hizmet vermek zorunda oldukları nüfus-bütçe hesabında Suriyelilerin hesaba katılmaması büyük sorun. Özellikle Gaziantep gibi göçmen nüfusun yüksek oranda olduğu yerlerde bu daha ciddi bir sorun. Göçmenlere ve mültecilere yönelik politikalar, kapsayıcılığı ve yerindenliği esas almalı, hak temelli olmalı ve sosyal teması artırmayı hedeflemeli. İzmir Büyükşehir Belediyesi Kentsel Adalet ve Eşitlik Şube Müdürlüğü bu çalışmalara yönelik oluşturulması gereken kurumlara iyi bir örnek.”

“Birlikte yaşamanın faydalarını görünür kılmalıyız”

Panelin son konuşmacısı olan Prof. Dr. Ayselin Yıldız, İzmir’de göçmenler ile yerlilerin temas alanlarının sınırlı olduğunu ve karşıtlığın, temas yoksunluğu ve bunun sonucunda birbirini tanımama durumundan kaynaklandığını ifade etti. Yıldız, “Göçmenlerin, diğerlerinin temel hak ve özgürlüklerden mahrum bırakılmasının yerli halk tarafından ‘meşru görülmeye’ başlanması önemli bir sorun. Birbirinin hassasiyetlerini gözeten, birbirini tehdit görmeyen, ötekileştirmeyen bireyler olabilmeliyiz. Birlikte yaşamın faydalarını görünür kılmalıyız” diye konuştu.

Panel, konuşmaların ardından soru-cevap bölümü ile sona erdi. – İZMİR

Related Posts

CHP İstanbul Gençlik Kolları İl Başkanı Erdem Kara: ‘Gençleri CHP değil, AKP sokağa çıkardı’

CHP İstanbul Gençlik Kolları İl Başkanı Erdem Kara, 19 Mart’ta başlayan İBB’ye yönelik operasyonlarla birlikte gençlerin ön plana çıktığı sokak protestolarını, gençlik örgütünün İstanbul’daki çalışmalarını ve erken seçim ısrarında gençlerin rolünü Cumhuriyet’e değerlendirdi.

Resmi Gazete’de bugün (25 Nisan 2025 Resmi Gazete kararları)

Resmi Gazete’de 25 Nisan 2025 tarihli kararlar, yönetmelikler ve tebliğler yayımlandı. Peki, Resmi Gazete’de bugün neler var? İşte 25 Nisan 2025 tarihli ve 32881 Sayılı Resmi Gazete ayrıntıları.

Sağlık Bakanı Memişoğlu: 37 bin kadro açıyoruz

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu katıldığı televizyon programında normal doğum tartışmalarına ilişkin konuştu. Memişoğlu, “Biz Sağlık Bakanlığıyız, hastalık bakanlığı değiliz. Sağlıklı olanın ne olduğunu anlatmakla mükellefiz, görevliyiz.” dedi. Memişoğlu ayrıca 37 bin yeni kadro müjdesi verdi. Mayıs ayında 19 bin personel, Ağustos ve Eylül aylarında da geri kalanın gerçekleşeceğini söyledi.

Deprem anını hissetmediler, kaçanları izlediler

Deprem sırasında bir kafede oturan üç yaşlı adam, sarsıntıyı hissetmedi. Çevredekiler panikle kaçarken onlar yerlerinden kıpırdamadan etrafı izledi.

Depremde cep telefonları neden kesildi? Bakan Uraloğlu: “Aramalarda 7 katı artış yaşandı”

Silivri’de meydana gelen depremin hemen ardından iletişim hatlarında sıkıntı yaşandı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, bugün Turkcell, Türk Telekom ve Vodafone yöneticileriyle bir araya geldi. Uraloğlu, depremin ardından sesli görüşmelerde 7 kat artış yaşandığını, sıkıntının bu yüzden yaşandığını anlattı. Uraloğlu, “Benzer sıkıntıları yaşamamak için neler yapmamız gerektiğini masaya yatırdık.” dedi.

DEM heyeti Bakan Tunç’la görüştü | Gülistan Kılıç Koçyiğit: “Hasta mahkumların tahliyesini istedik”

DEM Parti heyeti, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ile bir araya geldi. Görüşme sonrası açıklama yapan Gülistan Kılıç Koçyiğit, “Hasta mahkumlar ve adli tıp raporu alanların tahliyesini söyledik.” dedi.