MEB’in ortaokul hamlesi: İmam hatiplere sınavla öğrenci çekme

MEB tarafından 5. sınıflar için yabancı dil ağırlıklı eğitim uygulaması başlatıldı

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Temel Eğitim Genel Müdürlüğü, 2017-2018 eğitim-öğretim yılında 5. sınıflar için yabancı dil ağırlıklı eğitim uygulamasını hayata geçirdi. Bu uygulama kapsamında ülke genelinde 620 okul belirlendi. Ancak 2019 yılında MEB Temel Eğitim Genel Müdürlüğü, söz konusu uygulama için bir kitapçık yayımladı ve “Yabancı dil ağırlıklı eğitim şubelerinde eğitim görecek öğrencilere seviye belirleme sınavı ya da notlara göre şube belirleme gibi uygulamalar yapılmayacaktır” maddesini içerdiğini duyurdu.

Bu kurala uymayan bazı okulların öğrencilere seviye belirleme sınavları yaptığı ve velilerden ücret talep ettiği ortaya çıktı. Bu durum 30 Ağustos 2024 tarihinde Cumhuriyet tarafından “Yabancı dil eğitiminde eşitsizlik” başlığıyla gündeme taşındı.

‘İmam Hatip Liseleri için yeni uygulamalar geliyor’

22 Şubat’ta Resmi Gazete’de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile birlikte, “Bünyesinde ortaokul bulunan merkezi sınav puanıyla öğrenci alan okulların ortaokul kısmına öğrenci alımı, okul yönetimince yapılacak yazılı ve/veya sözlü sınav sonucuna göre de yapılabilir” maddesi eklendi. Bazı imam hatip liseleri, yabancı dil ağırlıklı proje imam hatip ortaokullarına beşinci sınıf öğrencilerini sınavla alacaklarını duyurdu.

Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri bünyesinde açılan mesleki ortaokullar dışındaki diğer ortaokulların sınavla öğrenci alamamasına rağmen, İmam Hatip Liseleri’ndeki bu uygulama eğitimciler tarafından eleştirildi. Eğitim-İş İstanbul 2 Nolu Şube Başkanı Kadir Toruş, bu durumu “İmam Hatip Liselerinin 5. sınıfa öğrenci kayıt ederken hukuki olmayan zorlama bir madde ekleyerek seviye belirleme sınavı yapması” olarak yorumladı.

‘Eşitsizlik ve ayrımcılığa karşı çıkıyoruz’

Toruş, bu duruma tepki göstererek, “İmam Hatip Liselerine pozitif ayrımcılık yapılıyor mu? Bu okullar öğrencilerin sınıflarını kendileri mi belirleyebilecek?” şeklinde sorular sordu. İmam Hatip Liseleri’nin öğrencilerini sınavla belirleme çabasını, ayrımcılık yapıldığına işaret olarak nitelendirdi.

Eğitim-İş olarak süreci yakından takip edeceklerini belirten Toruş, bu durumun hukuka uygun olmadığını düşündüklerini ve gerekirse savcılığa suç duyurusunda bulunacaklarını belirtti. Son olarak, çocukların duygularıyla oynanmasına izin vermeyeceklerini vurguladı.

Related Posts

TBMM iklim kanunu teklifi son durum 2025 || İklim kanunu teklifi Meclis’te kabul edildi mi, geçti mi?

Türkiye’nin iklim değişikliğiyle mücadelede dönüm noktası olması beklenen İklim Kanunu Teklifi, 2025 yılında TBMM gündeminde yer alıyor. 2053 Net Sıfır Emisyon Hedefi ve yeşil büyüme vizyonu doğrultusunda hazırlanan teklif, sera gazı emisyonlarının azaltılması, iklim adaleti ve sürdürülebilir kalkınma ilkelerini merkeze alıyor. Ancak, teklifin içeriği, özellikle karbon ticareti ve büyük ölçekli şirketlerin teşviki gibi maddeler, kamuoyunda ve muhalefet cephesinde eleştirilere neden oldu. Peki, İklim Kanunu Teklifi TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi mi? İklim kanunu teklifi Meclis’ten geçti mi?

Öğretmenler Kadıköy’den iktidara çağrıda bulundu

Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası, Kadıköy’den Ankara’ya “Büyük Öğretmen Yürüyüşü” adını verdikleri bir yürüyüş başlattı. Yürüyüş öncesinde yapılan açıklamada “Biz yaşamak istiyoruz. Biz mesleğimize devam etmek istiyoruz” denildi.

Gün değişikliği fayda etmedi: NOW’ın iddialı dizisi final yapıyor!

Gün değişikliği fayda etmedi: NOW’ın iddialı dizisi final yapıyor!

Instagram çöktü mü, dondu mu, ne sorun var? 13 Haziran Cuma hata / arıza raporu: 24 saatlik veriler yayınlandı!

Instagram çöktü mü, dondu mu, ne sorun var? Instagram’a giriş ve akış yenilemede sorun yaşayanlar merak içerisinde başta belirtilen sorunun cevabına çevrildi. Hemen belirtelim ki dün akşam saat 21.44’te 5 hata bildirimi yapıldı. Ardından da büyük bir sorun kaydı yapılmadı. Peki, bugün 13 Haziran Cuma Instagram açıldı mı, sorun giderildi mi? İşte merak edilip araştırılan güncel detaylar ve 13 Haziran Cuma yani bugüne ait hata tespit raporu grafiği…

TEŞRİK TEKBİRİ OKUNUŞU | Kurban Bayramı teşrik tekbiri ne zaman biter, kaç kere getirilir? Teşrik tekbiri nasıl okunur, unutulursa kaza edilir mi? Diyanet Teşrik Tekbiri Arapça okunuşu!

Kurban Bayramı teşrik tekbiri okunuşu, ibadetlerini dini vecibelerine uygun yerine getiren Müslümanların yoğunlaştığı konulardan oldu. Kurban ibadetlerinin yerine getirildiği Kurban Bayramı’nda Teşrik Tekbiri Arapça okunuşu ve kaç kera getirileceği, Diyanet bilgileri ile merak ediliyor. Arefe gününün sabah namazından itibaren bayramın dördüncü günü ikindi namazına kadar yirmi üç vakit farz namazın peşinde, selamdan sonra birer defa; “Allâhu Ekber, Allâhu Ekber, Lâ ilâhe illallâhu vallâhu Ekber. Allâhu Ekber ve lillâhi’l-hamd” diye tekbir almak vaciptir. Buna “Teşrik Tekbiri” denir. Peki, Kurban Bayramı’nda Teşrik Tekbiri ne zaman biter? Teşrik tekbiri nasıl getirilir, kaç kere okunur, unutulursa kaza edilir mi? İşte, Teşrik Tekbiri Arapça okunuşu ve Türkçe anlamı ile ilgili Diyanet bilgisi.

Ferdi Zeyrek kimdir, kaç yaşında, nereli? Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Ferdi Zeyrek’in sağlık durumu nasıl? İşte Ferdi Zeyrek’in biyografisi ve hayatı!

Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Ferdi Zeyrek’in sağlık durumuna ilişkin son dakika açıklama geldi. Evinde elektrik akımına kapılarak hastaneye kaldırılan Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Ferdi Zeyrek’in tedavisi yoğun bakımda devam ediyor. Konuyla ilgili Manisa Celal Bayar Üniversitesi Hafsa Sultan Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. İsmet Topçu, yaptığı açıklamada, durumunun kritik olduğunu söyledi. 2012 yılında Manisa Mimarlar Odası’nda Yönetim Kurulu Üyeliği görevine başlayan Zeyrek, ayrıca Manisa Mimarlar Odası Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini üstlenmiştir. Peki, Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Ferdi Zeyrek’in sağlık durumu nasıl? Ferdi Zeyrek kimdir, kaç yaşında, nereli? İşte, Ferdi Zeyrek’in biyografisi ve hayatı hakkında ayrıntılı bilgiler.