Prim yok, yaş şartı yok! SGK bu hastalıkları olanlara hemen emeklilik veriyor

SGK, Meslek Hastalıklarına Bağlı Emeklilik Hakkı Tanıyor

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), sigortalı çalışanların karşı karşıya kaldığı risklere göre farklı şekillerde gelir ve maaş bağlayabiliyor. Bu gelirlerin önemli bir kısmı da sağlık sorunları nedeniyle ortaya çıkan emeklilik türlerinden oluşuyor.

2025 yılının ilk aylarında engellilere tanınan vergi indirimiyle emeklilik hakkının sona erdirilmesi kamuoyunda büyük yankı uyandırmıştı. Ancak Türkiye Gazetesi yazarı İsa Karakaş’ın aktardığı bilgilere göre, SGK uygulamalarında dikkat çeken bir başka emeklilik türü daha öne çıkıyor, Meslek hastalığına bağlı emeklilik.

Meslek Hastalığına Bağlı Emeklilikte Şartlar Neler?

Bu emeklilik türü, yapılan işin niteliğinden kaynaklanan hastalıklara dayanıyor. En dikkat çeken yönü ise yaş, sigortalılık süresi ve prim günü şartı aranmaması. Tek kriter, hastalığın SGK tarafından meslek hastalığı olarak kabul edilmesi.

Bir hastalığın meslek hastalığı sayılabilmesi için şu üç şartın birlikte sağlanması gerekiyor:
Kişinin sigortalı olması,
Hastalığın yürütülen işin sonucu olarak ortaya çıkması,
Kurum Sağlık Kurulu tarafından hastalığın tespit edilmesi.

SGK, özellikle işin niteliği gereği zamanla ve tekrarlayan eylemlerle ortaya çıkan hastalıkları meslek hastalığı kapsamında değerlendiriyor. Bu hastalıklar, çalışanlara emeklilik hakkı tanıdığı gibi, hastalık sonucu hayatını kaybedenlerin hak sahiplerine de maddi ve manevi tazminat açma imkânı sağlıyor.

SGK Hangi Hastalıkları Meslek Hastalığı Sayıyor?

Türkiye Gazetesi’nden İsa Karakaş’ın köşe yazısında yer alan bilgilere göre, meslek hastalıkları beş ana grupta toplanıyor:

A Grubu: Kimyasal maddelere bağlı hastalıklar
B Grubu: Mesleki cilt hastalıkları
C Grubu: Pnömokonyoz ve solunum sistemi hastalıkları
D Grubu: Meslek kaynaklı bulaşıcı hastalıklar
E Grubu: Fiziksel etkenlere bağlı hastalıklar

Bu hastalıkların tespiti, klinik ve laboratuvar bulgularıyla yapılırken, aynı zamanda işyeri incelemesiyle de destekleniyor. Hatta bazı durumlarda meslek hastalığına yol açan etken, işten ayrıldıktan sonra ortaya çıksa bile, Sosyal Sigorta Yüksek Sağlık Kurulu kararı ile hastalık yine de meslek hastalığı kabul edilebiliyor.

Erken Emeklilik Şansı Kapıda

Yaptığı iş nedeniyle sağlığı bozulan çalışanlar için SGK, ciddi bir avantaj sunuyor. Yaş ya da prim günü aranmaksızın yalnızca hastalığın meslekten kaynaklandığının ispatlanması, erken emeklilik hakkı tanınması için yeterli oluyor. Bu uygulama, iş sağlığı ve güvenliğine dair farkındalığın artmasına katkı sağlarken, çalışanlar için de yeni bir umut kapısı aralıyor.

Related Posts

Mısır ile Çin’den dolara darbe!

Mısır ve Çin, dolar bağımlılığını azaltmak ve ekonomik ilişkileri derinleştirmek amacıyla yerel para birimleriyle üç önemli anlaşmaya imza attı. Anlaşmalar kapsamında iki ülke arasındaki ticarette yuan ve Mısır lirası kullanımının artırılması hedefleniyor. Uzmanlar, bu adımın küresel finans sisteminde alternatif para birimlerine yönelişin işareti olduğunu belirtiyor.

Küresel piyasalarda tarife gündemi ile Fed’e yönelik gevşeme sinyalleri öne çıkıyor

Küresel piyasalarda, ABD Başkanı Donald Trump’ın gümrük tarifelerine ilişkin açıklamaları yakından takip edilirken, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) para politikasında gevşeme yapabileceğine dair artan beklentiler risk iştahını artırdı.

‘Deprem bölgesindeki konutlar yıl sonuna kadar teslim edilecek’

Emlak Konut GYO Genel Müdürü Yılmaz, deprem bölgesinde 82 bin 980 bağımsız bölümün inşasına devam ettiklerini, bölgede 26 bin konutu kullanıcılarına teslim ettiklerini, kalan konutları yıl sonuna kadar teslim etmeyi hedeflediklerini kaydetti.

Avrupa Birliği harekete geçti: Aşı, ilaç ve sağlık ekipmanları stoklayacak

Avrupa Birliği (AB), acil durumlarda kullanmak üzere kritik ham madde stoklamayı planlıyor. Kriz durumlarında özellikle gıda, su, petrol, yakıt ve ilaç gibi temel mallar ile kritik kaynaklara erişim sağlanacak.

Petrolde yatay seyir -9 Temmuz 2025

Petrol fiyatları güne yatay seyirde başladı. Brent petrolün varili, uluslararası piyasalarda 69,47 dolardan işlem görüyor.

Haziranda fiyat artışı hız kesmedi: Özel kapsamlı TÜFE yüzde 2,04 arttı

TÜİK verilerine göre, mevsim etkilerinden arındırılmış özel kapsamlı TÜFE haziran ayında aylık bazda yüzde 2,04 yükseldi.