Rus gazını kesmenin AB’ye faturası: 1 trilyon euro

Rus Gazının AB’ye Maliyeti 1 Trilyon Euroyu Aşabilir

Rus Doğrudan Yatırım Fonu (RDIF) CEO’su Kirill Dmitriev’e göre, Rus gazının kaybının AB’ye 1 trilyon eurodan fazla maliyete yol açabileceği uyarısında bulunuldu. Dmitriev, Perşembe günü Suudi Arabistan’daki Future Minerals Forum’da yaptığı konuşmada, AB’nin ekonomik büyümesinin Rus gazı ithalatını durdurmasının ardından önemli ölçüde yavaşladığını belirtti. Bununla birlikte, Rusya ekonomisinin dayanıklılık sergilemeye devam ettiğine dikkat çekti.

Ukrayna ihtilafının 2022’de tırmanmasının ardından AB, Rus enerjisine olan bağımlılığını azaltmayı hedefledi. Bazı AB üyeleri gönüllü olarak Rus gazı ithalatını durdururken, Avusturya, Slovakya, Çek Cumhuriyeti ve İtalya gibi diğerleri ise gaz ithalatına devam etti. Ancak Kiev’in Moskova ile gaz geçiş anlaşmasını yenilemeyi reddetmesi nedeniyle bu akışlar sona erdi.

Dmitriev, Avrupa’nın Rus gazı alamamanın getirdiği sıkıntıyı yaşadığını ve bu durumun 1 trilyon eurodan fazla kayba neden olabileceğini belirtti. Daha önce, AB’nin Rus tedariklerini değiştirmek için daha yüksek maliyetli sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) ithal etmesinin bu kayıplara yol açtığını ifade etmişti.

Dmitriev, AB’yi bir gaz alıcısı olarak kaybetmenin ya da Rus ekonomisini istikrarsızlaştırmayı amaçlayan yaptırımların kendileri üzerinde önemli bir etkisi olmadığını, bu durumun ekonomik çöküşün yükünü AB’nin çektiğini sözlerine ekledi.

Related Posts

Küresel piyasalarda tarife gündemi ile Fed’e yönelik gevşeme sinyalleri öne çıkıyor

Küresel piyasalarda, ABD Başkanı Donald Trump’ın gümrük tarifelerine ilişkin açıklamaları yakından takip edilirken, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) para politikasında gevşeme yapabileceğine dair artan beklentiler risk iştahını artırdı.

‘Deprem bölgesindeki konutlar yıl sonuna kadar teslim edilecek’

Emlak Konut GYO Genel Müdürü Yılmaz, deprem bölgesinde 82 bin 980 bağımsız bölümün inşasına devam ettiklerini, bölgede 26 bin konutu kullanıcılarına teslim ettiklerini, kalan konutları yıl sonuna kadar teslim etmeyi hedeflediklerini kaydetti.

Avrupa Birliği harekete geçti: Aşı, ilaç ve sağlık ekipmanları stoklayacak

Avrupa Birliği (AB), acil durumlarda kullanmak üzere kritik ham madde stoklamayı planlıyor. Kriz durumlarında özellikle gıda, su, petrol, yakıt ve ilaç gibi temel mallar ile kritik kaynaklara erişim sağlanacak.

Petrolde yatay seyir -9 Temmuz 2025

Petrol fiyatları güne yatay seyirde başladı. Brent petrolün varili, uluslararası piyasalarda 69,47 dolardan işlem görüyor.

Haziranda fiyat artışı hız kesmedi: Özel kapsamlı TÜFE yüzde 2,04 arttı

TÜİK verilerine göre, mevsim etkilerinden arındırılmış özel kapsamlı TÜFE haziran ayında aylık bazda yüzde 2,04 yükseldi.

Bankacılık devinden TCMB faiz tahmini!

ABD merkezli yatırım bankası Morgan Stanley, Türkiye ekonomisine yönelik yeni tahminlerini yayımladı. Banka, 2025 yılı sonu enflasyon tahmininini ve Temmuz ayındaki faiz tahminini paylaştı. TEMMUZ’DA 250 BAZ PUANLIK FAİZ İNDİRİMİ BEKLENİYOR Morgan …