Tarih yeniden canlanıyor: Roma hamamı sütunları yeniden ayağa kaldırıldı

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alan, “gladyatörler kenti” olarak bilinmesinin yanı sıra dünyanın en büyük mermer kentleri arasında gösterilen Stratonikeia’da, 1977’de başlayan kazı çalışmaları yıl boyunca devam ediyor.

Helenistik, Roma ve Bizans’ın yanı sıra Menteşe Beyliği, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemleri için de önem taşıyan antik kentte yeni eserler gün yüzüne çıkarılıyor, kentteki tarihi yapılar restore ediliyor.

Stratonikeia ve Lagina Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Bilal Söğüt, Karia bölgesinin en önemli kentlerinden biri olan tarihi alanda antik dönemlerden bugüne gelen farklı yapılarda arkeolojik kazı, restorasyon ve çizim çalışması yürüttüklerini söyledi.

Söğüt, Roma hamamında geçen yıl kazı çalışmasını tamamladıkları alanlardan birinin avlu kısmı olan ve palaestra (spor alanı) denilen bölüm olduğunu ifade etti.

Özellikle 2 yıldır hamamın palaestra kısmında kazı yaptıklarını belirten Söğüt, “Roma hamamının avlu bölümünde yoğun çalışma yürüttük. Burada 36 sütun var. Geçen yılki kazılarda sütunları ve tüm malzemelerini açığa çıkardık. Buradaki sütunlardan malzemesi tam olanlarla şimdi burayı ayağa kaldırdık. Bunların üst yapılarını da yerlerine yerleştirdik” dedi.

Ziyaretçilerin alanı dolaşırken Roma döneminde bölgede var olan sütunları ve yerlerine gelen üst yapı elemanlarının tamamını süslemeleriyle göreceklerini anlatan Söğüt, alanda milattan sonra 1. yüzyıldan 7. yüzyılın ilk çeyreğine yani yıkılıncaya kadar her dönemin ayrı ayrı ilavelerini, eklemelerini açığa çıkardıklarını dile getirdi.

“Hamamla ilgili tüm can alıcı dokunuşları burada gerçekleştirdik”

Geleceğe Miras Projesi kapsamında sütunların ayağa kaldırıldığına işaret eden Söğüt, “Burası kent içerisinde çok özel bir yere sahip. Burası 3 hamamdan ve çok iyi bildiğimiz yerlerden de birisi. Onun için Roma dönemine ait hamamla ilgili tüm can alıcı dokunuşları burada gerçekleştirdik” diye konuştu.

Palaestranın, gelişim sürecini tam gördükleri özel alanlardan biri olduğunu kaydeden Söğüt, kazı ve restorasyon çalışmalarına Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü, Türk Tarih Kurumu, Muğla Valiliği, İş Bankası ve Pamukkale Üniversitesinin destek verdiğini sözlerine ekledi.

Related Posts

YÖK’ün Akademik Tez Programı’na 119 üniversiteden başvuruldu

YÖK’ün Akademik Tez Programı’na 119 üniversiteden başvuruldu

KİT ne demek? KİT sözleşmeli personel nedir, ne iş yapar?

KİT’ler, kamu yararına ekonomik faaliyet gösteren devlet kuruluşlarıdır. KİT sözleşmeli personeli ise bu kuruluşlarda, belirli sözleşme ve haklarla çalışan, kamu hizmeti sunan personeldir. Görevleri, çalıştıkları KİT’in faaliyet alanına göre değişir; ancak genel olarak kamu hizmetlerinin sürekliliğini ve verimliliğini sağlamak temel amaçtır Peki, KİT sözleşmeli personel nedir, ne iş yapar? İşte, o ayrıntılar

Nobel ödüllü profesör Princeton’a davet etti… Liseli Bengisu’ya Asya’dan kimya altın madalyası

Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamında düzenlenen merkezi sınavda 2022 yılının birincilerinden Galatasaray Lisesi 11’inci sınıf öğrencisi Bengisu Ece Bakırdere, fabrika ya da laboratuvarlar tarafından atık sulara yüksek miktarda salınan ve içme sularınada karışabilen ‘fenolftalein’i akıllı telefonla tespit edebilen bir sistem geliştirdi. İnsan sağlığına zararlı olduğu ve kansere yol açabildi bilinen bu kimyasalın tespiti için de pahalı ve kullanımı zor cihazlara ihtiyaç duyuluyor. Bakırdere projesiyle, “20. Asya Kimya Kongresi” kapsamında Tayland’da düzenlenen “Science Projects in Schools Showcase” yarışmasında altın madalya kazandı. Diğer yandan Bengisu, 2021 Nobel Kimya Ödülü sahibi Prof. Dr. MacMillan tarafından lise sonrası araştırma grubuna katılması için Princeton Üniversitesi’ne davet edildi.

15 Temmuz resmi tatil mi, hangi gün 2025? Kamu ve özel sektörde 15 Temmuz tatil mi olacak, yarım gün mü? İşte 2025 yılı resmi tatil takvimi ile belli oldu!

15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü yaklaşırken, kamu ve özel sektör çalışanları da 15 Temmuz tatil mi olacak? sorusuna yanıt aramaya başladı. Bu sene hafta içine denk gelen 15 Temmuz’da yurt genelinde çeşitli etkinlikler ve programlar düzenlenecek. FETÖ’nün darbe girişimine gösterilen direnişin resmi olarak tescillenmesinin talep edildiği TBMM’de, resmi tatil kanun teklifi görüşülmüş ve karara bağlanmıştı. Resmi tatillerde bazı özel sektörde çalışanlar mesai ücreti alırken, kamu kurumları kapalı oluyor. Hastane, devlet daireleri, PTT, okul gibi kamu binaları resmi tatillerde hizmet vermiyor. Peki, 15 Temmuz resmi tatil mi, yarım gün mü? 15 Temmuz 2025 hangi gün? İşte, o konu hakkında detaylar.

TBMM iklim kanunu teklifi son durum 2025 || İklim kanunu teklifi Meclis’te kabul edildi mi, geçti mi?

Türkiye’nin iklim değişikliğiyle mücadelede dönüm noktası olması beklenen İklim Kanunu Teklifi, 2025 yılında TBMM gündeminde yer alıyor. 2053 Net Sıfır Emisyon Hedefi ve yeşil büyüme vizyonu doğrultusunda hazırlanan teklif, sera gazı emisyonlarının azaltılması, iklim adaleti ve sürdürülebilir kalkınma ilkelerini merkeze alıyor. Ancak, teklifin içeriği, özellikle karbon ticareti ve büyük ölçekli şirketlerin teşviki gibi maddeler, kamuoyunda ve muhalefet cephesinde eleştirilere neden oldu. Peki, İklim Kanunu Teklifi TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi mi? İklim kanunu teklifi Meclis’ten geçti mi?

Öğretmenler Kadıköy’den iktidara çağrıda bulundu

Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası, Kadıköy’den Ankara’ya “Büyük Öğretmen Yürüyüşü” adını verdikleri bir yürüyüş başlattı. Yürüyüş öncesinde yapılan açıklamada “Biz yaşamak istiyoruz. Biz mesleğimize devam etmek istiyoruz” denildi.