Türkiye, geçen yıl arşiv alanında 12 ülkeyle işbirliği yaptı

Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanlığı, 2024’te 12 Ülke İle Arşiv İşbirliği Protokolleri İmzaladı

Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanlığı, dünyanın farklı coğrafyalarında bulunan 12 ülke ile arşiv alanında işbirliği protokolü imzaladı. Bu protokoller doğrultusunda Başkanlık, uluslararası alanda çalışmalarını sürdürmektedir.

Bugüne kadar 74 ülke ile işbirliği protokolü imzalayan Başkanlık, birçok ülke ile görüşmelerine devam ediyor. Arşivcilik uygulamaları ve ülkelerin ulusal mevzuatları dikkate alınarak hazırlanan protokoller, belge örneklerinin paylaşımı, uzman arşivci değişimi, ortak sergi ve yayınlar ile arşiv alanında deneyim paylaşımını içermektedir.

Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanlığı, 2024 yılında 8’i ilk defa olmak üzere toplam 12 ülke ile arşiv işbirliği protokolü imzaladı. Bu protokoller kapsamında Moritanya, Finlandiya, Tanzanya, Irak, Panama, Şili, Hollanda ve Kamerun ile ilk kez işbirliği protokolü imzalanırken, Katar, Kırgızistan, KKTC ve Sırbistan’la protokoller yenilenmiştir.

2024 yılı içerisinde Tanzanya Birleşik Cumhuriyeti Evrak ve Arşiv Yönetimi Dairesi, Irak Cumhuriyeti Kültür Turizm ve Eski Eserler Bakanlığı Milli Kütüphanesi ve Arşivi, Sırbistan Devlet Arşivleri, Kırgızistan Cumhuriyeti Dijital Kalkınma Bakanlığı ve Katar Milli Arşivleri ile imzalanan protokoller, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın huzurunda gerçekleşmiştir. (AA)

Günün Öne Çıkan Haberleri

Related Posts

2025 LGS açıklandı: LGS sonuçlarına nasıl bakılır? LGS tercihleri ne zaman alınacak?

Liselere Geçiş Sınavı (LGS) sonuçları açıklandı. Peki, 2025 LGS sonuçlarına nasıl bakılır? LGS tercihleri ne zaman alınacak?

YÖK’ün Akademik Tez Programı’na 119 üniversiteden başvuruldu

YÖK’ün Akademik Tez Programı’na 119 üniversiteden başvuruldu

KİT ne demek? KİT sözleşmeli personel nedir, ne iş yapar?

KİT’ler, kamu yararına ekonomik faaliyet gösteren devlet kuruluşlarıdır. KİT sözleşmeli personeli ise bu kuruluşlarda, belirli sözleşme ve haklarla çalışan, kamu hizmeti sunan personeldir. Görevleri, çalıştıkları KİT’in faaliyet alanına göre değişir; ancak genel olarak kamu hizmetlerinin sürekliliğini ve verimliliğini sağlamak temel amaçtır Peki, KİT sözleşmeli personel nedir, ne iş yapar? İşte, o ayrıntılar

Nobel ödüllü profesör Princeton’a davet etti… Liseli Bengisu’ya Asya’dan kimya altın madalyası

Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamında düzenlenen merkezi sınavda 2022 yılının birincilerinden Galatasaray Lisesi 11’inci sınıf öğrencisi Bengisu Ece Bakırdere, fabrika ya da laboratuvarlar tarafından atık sulara yüksek miktarda salınan ve içme sularınada karışabilen ‘fenolftalein’i akıllı telefonla tespit edebilen bir sistem geliştirdi. İnsan sağlığına zararlı olduğu ve kansere yol açabildi bilinen bu kimyasalın tespiti için de pahalı ve kullanımı zor cihazlara ihtiyaç duyuluyor. Bakırdere projesiyle, “20. Asya Kimya Kongresi” kapsamında Tayland’da düzenlenen “Science Projects in Schools Showcase” yarışmasında altın madalya kazandı. Diğer yandan Bengisu, 2021 Nobel Kimya Ödülü sahibi Prof. Dr. MacMillan tarafından lise sonrası araştırma grubuna katılması için Princeton Üniversitesi’ne davet edildi.

15 Temmuz resmi tatil mi, hangi gün 2025? Kamu ve özel sektörde 15 Temmuz tatil mi olacak, yarım gün mü? İşte 2025 yılı resmi tatil takvimi ile belli oldu!

15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü yaklaşırken, kamu ve özel sektör çalışanları da 15 Temmuz tatil mi olacak? sorusuna yanıt aramaya başladı. Bu sene hafta içine denk gelen 15 Temmuz’da yurt genelinde çeşitli etkinlikler ve programlar düzenlenecek. FETÖ’nün darbe girişimine gösterilen direnişin resmi olarak tescillenmesinin talep edildiği TBMM’de, resmi tatil kanun teklifi görüşülmüş ve karara bağlanmıştı. Resmi tatillerde bazı özel sektörde çalışanlar mesai ücreti alırken, kamu kurumları kapalı oluyor. Hastane, devlet daireleri, PTT, okul gibi kamu binaları resmi tatillerde hizmet vermiyor. Peki, 15 Temmuz resmi tatil mi, yarım gün mü? 15 Temmuz 2025 hangi gün? İşte, o konu hakkında detaylar.

TBMM iklim kanunu teklifi son durum 2025 || İklim kanunu teklifi Meclis’te kabul edildi mi, geçti mi?

Türkiye’nin iklim değişikliğiyle mücadelede dönüm noktası olması beklenen İklim Kanunu Teklifi, 2025 yılında TBMM gündeminde yer alıyor. 2053 Net Sıfır Emisyon Hedefi ve yeşil büyüme vizyonu doğrultusunda hazırlanan teklif, sera gazı emisyonlarının azaltılması, iklim adaleti ve sürdürülebilir kalkınma ilkelerini merkeze alıyor. Ancak, teklifin içeriği, özellikle karbon ticareti ve büyük ölçekli şirketlerin teşviki gibi maddeler, kamuoyunda ve muhalefet cephesinde eleştirilere neden oldu. Peki, İklim Kanunu Teklifi TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi mi? İklim kanunu teklifi Meclis’ten geçti mi?