Tarih yeniden canlanıyor: Roma hamamı sütunları yeniden ayağa kaldırıldı

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alan, “gladyatörler kenti” olarak bilinmesinin yanı sıra dünyanın en büyük mermer kentleri arasında gösterilen Stratonikeia’da, 1977’de başlayan kazı çalışmaları yıl boyunca devam ediyor.

Helenistik, Roma ve Bizans’ın yanı sıra Menteşe Beyliği, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemleri için de önem taşıyan antik kentte yeni eserler gün yüzüne çıkarılıyor, kentteki tarihi yapılar restore ediliyor.

Stratonikeia ve Lagina Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Bilal Söğüt, Karia bölgesinin en önemli kentlerinden biri olan tarihi alanda antik dönemlerden bugüne gelen farklı yapılarda arkeolojik kazı, restorasyon ve çizim çalışması yürüttüklerini söyledi.

Söğüt, Roma hamamında geçen yıl kazı çalışmasını tamamladıkları alanlardan birinin avlu kısmı olan ve palaestra (spor alanı) denilen bölüm olduğunu ifade etti.

Özellikle 2 yıldır hamamın palaestra kısmında kazı yaptıklarını belirten Söğüt, “Roma hamamının avlu bölümünde yoğun çalışma yürüttük. Burada 36 sütun var. Geçen yılki kazılarda sütunları ve tüm malzemelerini açığa çıkardık. Buradaki sütunlardan malzemesi tam olanlarla şimdi burayı ayağa kaldırdık. Bunların üst yapılarını da yerlerine yerleştirdik” dedi.

Ziyaretçilerin alanı dolaşırken Roma döneminde bölgede var olan sütunları ve yerlerine gelen üst yapı elemanlarının tamamını süslemeleriyle göreceklerini anlatan Söğüt, alanda milattan sonra 1. yüzyıldan 7. yüzyılın ilk çeyreğine yani yıkılıncaya kadar her dönemin ayrı ayrı ilavelerini, eklemelerini açığa çıkardıklarını dile getirdi.

“Hamamla ilgili tüm can alıcı dokunuşları burada gerçekleştirdik”

Geleceğe Miras Projesi kapsamında sütunların ayağa kaldırıldığına işaret eden Söğüt, “Burası kent içerisinde çok özel bir yere sahip. Burası 3 hamamdan ve çok iyi bildiğimiz yerlerden de birisi. Onun için Roma dönemine ait hamamla ilgili tüm can alıcı dokunuşları burada gerçekleştirdik” diye konuştu.

Palaestranın, gelişim sürecini tam gördükleri özel alanlardan biri olduğunu kaydeden Söğüt, kazı ve restorasyon çalışmalarına Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü, Türk Tarih Kurumu, Muğla Valiliği, İş Bankası ve Pamukkale Üniversitesinin destek verdiğini sözlerine ekledi.

Related Posts

TBMM iklim kanunu teklifi son durum 2025 || İklim kanunu teklifi Meclis’te kabul edildi mi, geçti mi?

Türkiye’nin iklim değişikliğiyle mücadelede dönüm noktası olması beklenen İklim Kanunu Teklifi, 2025 yılında TBMM gündeminde yer alıyor. 2053 Net Sıfır Emisyon Hedefi ve yeşil büyüme vizyonu doğrultusunda hazırlanan teklif, sera gazı emisyonlarının azaltılması, iklim adaleti ve sürdürülebilir kalkınma ilkelerini merkeze alıyor. Ancak, teklifin içeriği, özellikle karbon ticareti ve büyük ölçekli şirketlerin teşviki gibi maddeler, kamuoyunda ve muhalefet cephesinde eleştirilere neden oldu. Peki, İklim Kanunu Teklifi TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi mi? İklim kanunu teklifi Meclis’ten geçti mi?

Öğretmenler Kadıköy’den iktidara çağrıda bulundu

Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası, Kadıköy’den Ankara’ya “Büyük Öğretmen Yürüyüşü” adını verdikleri bir yürüyüş başlattı. Yürüyüş öncesinde yapılan açıklamada “Biz yaşamak istiyoruz. Biz mesleğimize devam etmek istiyoruz” denildi.

Gün değişikliği fayda etmedi: NOW’ın iddialı dizisi final yapıyor!

Gün değişikliği fayda etmedi: NOW’ın iddialı dizisi final yapıyor!

Instagram çöktü mü, dondu mu, ne sorun var? 13 Haziran Cuma hata / arıza raporu: 24 saatlik veriler yayınlandı!

Instagram çöktü mü, dondu mu, ne sorun var? Instagram’a giriş ve akış yenilemede sorun yaşayanlar merak içerisinde başta belirtilen sorunun cevabına çevrildi. Hemen belirtelim ki dün akşam saat 21.44’te 5 hata bildirimi yapıldı. Ardından da büyük bir sorun kaydı yapılmadı. Peki, bugün 13 Haziran Cuma Instagram açıldı mı, sorun giderildi mi? İşte merak edilip araştırılan güncel detaylar ve 13 Haziran Cuma yani bugüne ait hata tespit raporu grafiği…

TEŞRİK TEKBİRİ OKUNUŞU | Kurban Bayramı teşrik tekbiri ne zaman biter, kaç kere getirilir? Teşrik tekbiri nasıl okunur, unutulursa kaza edilir mi? Diyanet Teşrik Tekbiri Arapça okunuşu!

Kurban Bayramı teşrik tekbiri okunuşu, ibadetlerini dini vecibelerine uygun yerine getiren Müslümanların yoğunlaştığı konulardan oldu. Kurban ibadetlerinin yerine getirildiği Kurban Bayramı’nda Teşrik Tekbiri Arapça okunuşu ve kaç kera getirileceği, Diyanet bilgileri ile merak ediliyor. Arefe gününün sabah namazından itibaren bayramın dördüncü günü ikindi namazına kadar yirmi üç vakit farz namazın peşinde, selamdan sonra birer defa; “Allâhu Ekber, Allâhu Ekber, Lâ ilâhe illallâhu vallâhu Ekber. Allâhu Ekber ve lillâhi’l-hamd” diye tekbir almak vaciptir. Buna “Teşrik Tekbiri” denir. Peki, Kurban Bayramı’nda Teşrik Tekbiri ne zaman biter? Teşrik tekbiri nasıl getirilir, kaç kere okunur, unutulursa kaza edilir mi? İşte, Teşrik Tekbiri Arapça okunuşu ve Türkçe anlamı ile ilgili Diyanet bilgisi.

Ferdi Zeyrek kimdir, kaç yaşında, nereli? Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Ferdi Zeyrek’in sağlık durumu nasıl? İşte Ferdi Zeyrek’in biyografisi ve hayatı!

Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Ferdi Zeyrek’in sağlık durumuna ilişkin son dakika açıklama geldi. Evinde elektrik akımına kapılarak hastaneye kaldırılan Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Ferdi Zeyrek’in tedavisi yoğun bakımda devam ediyor. Konuyla ilgili Manisa Celal Bayar Üniversitesi Hafsa Sultan Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. İsmet Topçu, yaptığı açıklamada, durumunun kritik olduğunu söyledi. 2012 yılında Manisa Mimarlar Odası’nda Yönetim Kurulu Üyeliği görevine başlayan Zeyrek, ayrıca Manisa Mimarlar Odası Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini üstlenmiştir. Peki, Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Ferdi Zeyrek’in sağlık durumu nasıl? Ferdi Zeyrek kimdir, kaç yaşında, nereli? İşte, Ferdi Zeyrek’in biyografisi ve hayatı hakkında ayrıntılı bilgiler.